Nieuws

Facebookfoto’s verwijderen is een recht

Europa wil het recht op online vergetelheid vastleggen. Foto’s waar je dronken op staat moet je uit het zicht kunnen houden van je (potentiële) baas.

Elke surfer zou het recht moeten hebben om persoonlijke gegevens van het internet te mogen verwijderen. Ook als die gegevens ingevoerd zijn in de databank van iemand anders, zoals pakweg Facebook. Dat vindt Europees commissaris voor Justitie Viviane Reding.

Regels
Nog voor de zomer wil de commissaris een pakket maatregelen kenbaar maken die de gebruiker van sociale netwerken meer rechten moeten geven. De surfer zou er meer controle mee moeten krijgen over zijn eigen gegevens.

[related_article id=”158578″]

En Reding waarschuwt bedrijven zoals Facebook dat die regels ook voor hen zullen gelden. “Een sociaalnetwerkbedrijf met basis in de VS en miljoenen actieve gebruikers in Europa moet zich ook naar de EU-regels schikken”, zei ze in een speech.

Recht op vergetelheid
Een van de belangrijke rechten die er moeten komen is het recht om vergeten te worden. Hierbij is volgens de eurocommissaris een belangrijk verschil tussen het recht op vergetelheid en de mogelijkheid ertoe.

Volgens haar moet de bewijslast voor de vergetelheid bij de aanbieder liggen. Die moet verantwoorden waarom hij gegevens wil bijhouden als een gebruiker ze wil wissen. Ze vindt niet dat de gebruiker de noodzaak moet aantonen van zijn verzoek tot gegevensverwijdering.

Openheid
Voorts stelt Reding nog voor de bedrijven te verplichten tot openheid. Als ze de gegevens van hun leden ergens voor gebruiken, dan moeten ze dat eerlijk laten weten. Individuen moeten weten welke gegevens verzameld worden en waarvoor die gebruikt worden.

Voorts zouden de sociale netwerken ook privacy als uitgangspunt moeten hanteren. Op dit ogenblik is het heel moeilijk om je privacy-instellingen zodanig aan te passen dat je niet al te veel informatie deelt met wildvreemden of met adverteerders.

Als je gegevens toch voor iets anders gebruikt worden dan waarvoor ze bedoeld zijn, dan moet de gebruiker daar zijn uitdrukkelijke toestemming voor geven, oordeelt Reding.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business