De topman bij een Duits ruimtevaartbedrijf is ontslagen nu uit onthullingen van Wikileaks blijkt dat hij het Europese gps-systeem Galileo een stom idee vindt. Berry Smutny was de topman van het Duitse OHB-System, een van de bedrijven in het consortium rond Galileo. Dat is de Europese tegenhanger van het Amerikaanse gps-systeem. OHB-System gaat de eerste […]

Advertentie

De topman bij een Duits ruimtevaartbedrijf is ontslagen nu uit onthullingen van Wikileaks blijkt dat hij het Europese gps-systeem Galileo een stom idee vindt.

Berry Smutny was de topman van het Duitse OHB-System, een van de bedrijven in het consortium rond Galileo. Dat is de Europese tegenhanger van het Amerikaanse gps-systeem. OHB-System gaat de eerste van veertien ruimtetuigen bouwen voor Galileo.

Geldverlies
Volgens onthullingen via Wikileaks heeft Smutny in 2009 tegen topdiplomaten gezegd dat Galileo een verspilling is van Europees belastinggeld. Het uitgelekte telegraafbericht van de Amerikaanse diplomatie citeert de baas van OHB-System: “Ik denk dat Galileo een stom idee is dat vooral Franse interesses dient.”

Berry Smutny heeft volgens de Noorse Krant Aftenposten ook gezegd dat Galileo gedoemd is om te mislukken en dat het een drastische schaalverkleining moet ondergaan, wil het slagen.

Toen de krant Smutny om bevestiging vroeg, heeft hij alleen gezegd dat hij de diplomaten heeft ontmoet. Hij ontkent dat hij die uitspraken heeft gedaan.

De raad van bestuur is niet onder de indruk van Smutny’s ontkenning en heeft hem voor de zekerheid maar de laan uitgestuurd.