Nieuws

‘Apple misbruikt privégegevens’

Computerconcern Apple is in de Verenigde Staten aangeklaagd voor het doorsturen van privégegevens naar adverteerders zonder toestemming van de gebruikers. Dat meldt het financiële persbureau Bloomberg dinsdag.

Volgens de aanklacht, gedeponeerd op 23 december bij het gerecht in San Jose, sturen sommige applicaties voor de iPhone en de iPad persoonlijke gegevens van gebruikers door naar adverteerders, zoals informatie over welke applicaties gebruikers downloaden en hoe lang en hoe vaak ze die gebruiken.

Gebruikersgegevens
Sommige applicaties verkopen ook gegevens aan adverteerders over de locatie van de smartphone en over leeftijd, geslacht, inkomen, etniciteit, seksuele voorkeur en politieke opvattingen van de gebruiker, zo vermeldt de aanklacht.

[related_article id=”158256″]

Applicaties zoals Pandora, Paper Toss, the Weather Channel en Dictionary.com komen in het vizier. Apple was nog niet bereikbaar voor commentaar, aldus Bloomberg.

iPhones en iPads zijn voorzien van een zogenaamde Unique Device Identifier (UDID), een uniek nummer per toestel. Volgens de aanklacht kan de gebruiker dat nummer niet uitschakelen. Apple spreekt dat tegen en zegt dat het niet mogelijk is om data door te sturen zonder toestemming van de gebruiker.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business