Nieuws

Microsoft wil zieke pc’s offline

Pc’s met een virus zijn niet alleen een plaag voor de gebruiker, maar ook voor de andere internetgebruikers. Microsoft wil ze daarom van het net weren.

Geïnfecteerde pc’s worden tegenwoordig immers toegevoegd aan een botnet, een leger van computers die criminelen kunnen gebruiken om ongein mee uit te halen, zoals cyberaanvallen. Om dat probleem aan te pakken volstaat het niet om klappen toe te dienen aan de leiders van het botnet, volgens Microsoft.

‘Maatschappelijk risico’
Een gezondheidsbeleid voor pc’s zou veel efficiënter zijn, denkt het bedrijf. De geïnfecteerde computers moeten van het internet af:

[related_article id=”161452″]

“Net zoals een niet-gevaccineerde persoon de gezondheid van zijn medemens in gevaar brengt, zo doen geïnfecteerde pc’s dat met andere pc’s", zegt Microsoftmedewerker Scott Charney in een blogpost. "In de fysieke wereld nemen overheden maatregelen tegen de verspreiding van infectieziekten, zoals quarantaine. Eenvoudig gesteld moeten we de gezondheid van onze consumentenelektronica verbeteren om een groot maatschappelijk risico te beperken.”

“Om deze visie te realiseren, moeten de overheden, IT-sector en internetaanbieders stappen nemen om de gezondheid van consumententoestellen te evalueren. Pas daarna krijgen ze toegang tot het internet en andere kritieke bronnen.”

Hoe dan?
Om het probleem goed aan te pakken, stelt Microsoft een vierstappenplan voor. Eerst moet je al weten hoe je kan aantonen dat een pc in goede gezondheid verkeert. Dat kan bijvoorbeeld door de aanwezigheid van afdoende bescherming op de pc en de afwezigheid van kwaadaardige data op de pc aan te tonen.

Tweede stap is een betrouwbaar systeem van gezondheidscertificaten die niet na te maken zijn. Ten derde moeten internetproviders een middel krijgen om certificaten na te kijken en actie te ondernemen. Vierde stap is een wettelijk kader dat heel dit model in goede banen leidt.

Microsoft wijst er wel op dat de privacy van de surfers gerespecteerd moet worden. Je moet de gezondheid van de pc nakijken, niet de inhoud ervan. Ook de identiteit mag niet nagekeken worden om de privacy te beschermen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business