Nieuws

Webadvertenties op maat van foto’s

Advertenties op het internet worden vaak geselecteerd op basis van de tekst op een website. Een Chinese onderzoeker werkt nu aan een systeem om reclame weer te geven die aansluit bij de inhoud van een foto of filmpje.

Het overweldigende aanbod aan fotomateriaal op websites als Flickr en Facebook is een onontgonnen markt voor adverteerders. Momenteel selecteren ze hun boodschappen op basis van de tekst op een pagina. Maar wat als er amper tekst is, of als die niet aansluit bij de foto of video?

Artificiële intelligentie
Qiang Yang van de Universiteit voor Wetenschap en Technologie in Hongkong heeft daarom software ontwikkeld die de inhoud van foto’s en video’s scant en er geschikte advertenties bij selecteert. Yang stelde zijn programma vorige week voor op een conferentie rond artificiële intelligentie in Atlanta.

De software scant een foto, of een frame van een video, en linkt de inhoud aan een database met termen. Die database werd samengesteld aan de hand van ongeveer zestigduizend Flickr-foto’s die door gebruikers getagd zijn.

Door de omvang van de database kunnen nieuwe foto’s toch vrij accuraat geanalyseerd worden. Een tweede algoritme selecteert vervolgens een bijpassende advertentie.

Zeilvakantie en bootschoenen
Om zijn software te testen, paste Yang deze toe op meer dan driehonderdduizend beelden die hij vond via Microsofts MSN-zoekmachine (nu Bing). Naar eigen zeggen was Yang tevreden met de resultaten. Zo werden er bij een foto van een boot op een strand advertenties voor zeilreizen en bootschoenen geselecteerd.

Een panel vrijwilligers beoordeelde vervolgens de relevantie van de gekozen advertenties. “Daaruit bleek dat ongeveer een op de drie geselecteerde reclameboodschappen een relevante link met de inhoud van de gescande foto heeft”, vertelt Yang aan Technology Review.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business