Technologiereus Apple heeft enkele mooie HTML 5-voorproefjes op zijn website geplaatst. Apple laat je ze echter enkel uittesten als je Safari installeert, ook al ondersteunen andere browsers HTML 5 even goed. De laatste tijd verschijnt er wel vaker nieuws over HTML 5, de nieuwe webstandaard. Apple gebruikte de capaciteiten ervan zelfs als argument om Flash […]

Advertentie

Technologiereus Apple heeft enkele mooie HTML 5-voorproefjes op zijn website geplaatst. Apple laat je ze echter enkel uittesten als je Safari installeert, ook al ondersteunen andere browsers HTML 5 even goed.

De laatste tijd verschijnt er wel vaker nieuws over HTML 5, de nieuwe webstandaard. Apple gebruikte de capaciteiten ervan zelfs als argument om Flash niet meer op de iPhone en iPad toe te laten. Met de nieuwe testpagina wil het bedrijf wellicht aantonen dat die ban een goede keuze is geweest.

Safari verplicht
De ironie van de zaak is echter dat Apple de open standaard wil promoten via een gesloten website. Als je in bijvoorbeeld Google Chrome of Opera de demo’s wilt bekijken, krijg je in plaats daarvan een foutmelding te zien.

“Je zult Safari moeten installeren om deze demo te bekijken”, luidt die melding. “Deze demo is ontwikkeld met de nieuwste, door Safari ondersteunde webstandaarden. Als je hem wilt ervaren, moet je simpelweg Safari installeren.”

Zelfs wanneer je probeert de pop-up te omzeilen, kom je nog steeds op de originele pagina uit. Dat Apple browsers blokkeert die HTML 5 even goed of zelfs beter ondersteunen, lijkt een nogal bizarre keuze.

Knap uitgewerkt
Ironie terzijde moeten we wel toegeven dat de demo’s erg knap zijn uitgewerkt. Je kunt de nieuwste webtoepassingen zoals video, audio, typografie en transformaties in een frisse testomgeving uitproberen. Bovendien kunnen ontwikkelaars de broncode bekijken om er zelf iets uit bij te leren.

Als je de demo’s zelf eens wilt uitproberen en het geen probleem vindt Safari te installeren, kun je naar de Apple-testpagina surfen. Wil je echter de kracht van HTML 5 ervaren vanuit een browser naar keuze, neem dan eens een kijkje op het (minder gepolijste) html5demos.com.

 

Advertentie