‘Allemaal Internet Explorer 6 blokkeren’

Yahoos Javascriptspecialist Douglas Crockford roept grote websites op om allemaal tegelijk de ondersteuning voor Internet Explorer 6 stop te zetten. Een informatiescherm zou de alternatieven voor de negen jaar oude browser moeten weergeven.

Crockford is een grote naam op het internet: hij lanceerde jaren geleden de op Javascript gebaseerde XML-opvolger JSON. Nu er een nieuwe versie van ECMAScript (Javascripts Groene Boekje) in aantocht is, vindt de programmeur het hoog tijd IE6 massaal te dumpen.

Dood en begraven
Dat gebeurde eerder al op ‘kleinere schaal’ toen Google in maart 2010 de ondersteuning voor IE6 op Youtube en Google Docs officieel stopzette. Enkele nerds vierden dat door een browserbegrafenis te organiseren.

[related_article id=”161452″]

Microsoft stuurde toen bloemen met een kaartje waarop het de browser bedankte “voor de leuke momenten”. Nu voert het bedrijf zelf campagne om mensen te laten overstappen op Internet Explorer 8. Voor elke IE6-naar-IE8-conversie schenkt de softwaregigant een euro aan een goed doel.

Gewoonweg blokkeren
Maar Crockford roept niet alleen op om IE6 niet langer te ondersteunen; hij vraagt grote websites ook de browser simpelweg te blokkeren. Wie met de hoogbejaarde software nog probeert te surfen, zou een keuzescherm van nieuwere browsers te zien moeten krijgen.

Om te voorkomen dat websites bezoekers verliezen aan de concurrentie, zegt Crockford dat ze een tijdstip moeten afspreken waarop ze allemaal tezamen de blokkeerpagina lanceren. Zelf stelt hij de dertigste dag nadat alle browsers ECMAScript 5 geïmplementeerd hebben voor.

Bedrijven en China
Microsoft wil van zo’n blokkering echter niets weten. Het bedrijf uit Redmond blijft de oude internet Explorer ondersteunen tot 2014. Dan pas zet het de ondersteuning van zowel Windows XP (SP3) als IE6 stop.

De reden daarvoor is dat nog veel bedrijven de oude browser moeten gebruiken omdat hun IT-afdeling de interne software nog niet geüpdatet heeft. Programma’s die voor IE6 ontwikkeld zijn, werken vaak niet in de moderne browsers.

Microsoft IE-specialist Giorgio Sardo wijst erop dat de browser ook in China nog steeds populair is. Een blokkering ervan zou vijftig procent van de Chinese surfers in de kou zetten.

Crockford pareert die stelling echter door te zeggen dat dat percentage IE6-gebruikers recht evenredig is aan het aantal illegale Windows XP-computers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business