Nieuws

‘Mijn product is het beste, nu nog de grootste worden’

Drie blinkende, cilindervormige wolkenkrabbers aan een baai ten zuiden van San Francisco: dat is het hoofdkwartier van Oracle, marktleider in bedrijfssoftware. Maar vanuit een pittoresk, 150 jaar oud boerderijtje in het Waals-Brabantse dorpje Grand-Rosière, twintig kilometer ten zuiden van Hoegaarden, zaagt OpenERP gestaag aan de poten van Oracle.

Het contrast kan niet groter zijn, en dat beseft ook de zelfverklaarde chief executive officer van OpenERP: Fabien Pinckaers (30). Om het contrast wat minder expliciet te maken, veranderde Pinckaers de bedrijfsnaam TinyERP naar OpenERP. "De naam klonk een beetje te klein hè."

Klein bureau
In het directiekantoor van Pinckaers staat een klein bureau vol papieren en een nog kleinere tafel met twee stoelen aan. "We zijn een computerbedrijfje en werken via het internet, dus we moeten niet pronken om onze klanten te imponeren", zegt Pinckaers.

Maar hij bouwt volop aan een nieuwe kantoorruimte aan de overkant van het binnenpleintje. "Een groot kantoor in de Verenigde Staten zegt me niets, want ik woon hier vijf minuten vandaan. En mijn werknemers hebben zo een aangename werkomgeving."

Hij wijst door het raam naar paarden die in de wei staan te grazen. "Veel ruimte, veel lucht, veel kans om te ademen."

 

Vorige week haalde Fabien Pinckaers het wereldnieuws, omdat het financiële persbureau Bloomberg hem "Bill Gates from Belgium" noemde.

"Heel goed nieuws voor onze zichtbaarheid", zegt Pinckaers trots. Hij toont een schermafbeelding van Google Trends. "Netsuite, een grote concurrent, had vorig jaar een inkomen van tachtig miljoen euro. Wij verdienden tweehonderdduizend euro. En toch worden we even vaak gegoogeld. Elke vijf minuten vraagt iemand hulp of informatie en elke dag zijn er duizend mensen die het programma downloaden."

Open bron
Net als Drupal is OpenERP openbronsoftware. Bedrijven kunnen er hun opdrachten mee automatiseren: bestellingen en vakantieaanvragen verwerken, voorraadbeheer, facturatie…

"Veel bedrijven doen een beroep op onze concurrenten: SAP, Oracle, Microsoft", legt Pinckaers uit. "Maar bij ons is de software gratis te downloaden. De kleinsten willen gewoon dat het werkt en betalen niet, de grootste bedrijven willen ook onderhoud en daar verdienen we geld mee. Als we bij een groot bedrijf een probleem oplossen, is het probleem meteen voor alle andere bedrijven opgelost. Een positief sneeuwbaleffect, dus."

Onder zijn klanten: de Franse post, Singer-naaimachines, de Argentijnse telefoonmaatschappij, de Kamer van Koophandel… Hij heeft filialen in Canada en Indië. "Ik had al twee werknemers in het eerste jaar van de informaticahogeschool", vertelt Pinckaers. "Een neus voor business, dat kan je wel zeggen." (lacht)

 

Ziet hij zichzelf als een genie? "Misschien (lacht). Ik heb grote dingen gedaan, maar zeker niet alleen. Elke dag zijn er duizenden bezig om het programma te verbeteren. Ik heb zeventig werknemers, maar de community van fans is veel groter."

Dus OpenERP kan intussen zonder hem? "Dat denk ik niet, want ik ben wel belangrijk voor de strategie."

Vals bescheiden is hij niet, ambitieus des te meer. "We zijn het beste product op de markt als het gaat om bedrijfssoftware. In de computerwereld is altijd al gebleken dat het beste product ook het grootste wordt. Dat is dus een kwestie van tijd en daar wil ik echt naartoe. In 2011 hoop ik een omzet te halen van tien miljoen euro."

Fabien Pinckaers zoekt momenteel vier miljoen euro en doet daarvoor een beroep op investeerders. "Dat gaat lukken, ja, ik heb al enkele kandidaten. Met dat geld wil ik een filiaal openen in de Verenigde Staten." Maar Pinckaers zelf, die blijft in Grand-Rosière. "Geef toe, hier wil je toch niet weg?" 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business