Nieuws

Gsm’en in België twee tot vier keer duurder dan Nederland

Telefoneren met de gsm is twee tot vier keer zo duur dan in Nederland. Dat land heeft dan weer de goedkoopste gsm-tarieven, zo becijferde Test-Aankoop in zijn septembernummer.

De Belgische situatie is een beetje dubbel: ‘Proximus en Mobistar vinden we veelal terug in de onderste helft van de Europese rangschikking, terwijl Base en de alternatieve aanbieders het doorgaans een stuk beter doen’, aldus de consumentenorganisatie. Deze alternatieve operatoren of MVNO’s (Mobile Virtual Network Operators) hebben zelf geen mobiel netwerk, maar gebruiken tegen betaling dat van een van de drie grote gsm-operatoren om hun diensten goedkoper aan te bieden (bv. Aldi Talk of Toledo Mobile).

‘Eén ding valt op’, vervolgt Test-Aankoop in zijn septembernummer: ‘Als Belg betaalt u twee tot vier keer meer gesprekskosten dan met de goedkoopste tariefformule bij onze noorderburen. De formules van Mobistar en Proximus zijn respectievelijk meer dan drie en vier keer zo duur.’

De echt intensieve gsm’er komt er het bekaaidst af: ‘Die moet in het ergste geval (Proximus) 4,2 keer meer betalen dan een Nederlandse klant bij Vodafone. In België is de regel: hoe meer u belt, hoe duurder het wordt. Tenzij u verslaafd bent aan sms’en, hebt u er altijd baat bij om aan te kloppen bij Base of een alternatieve aanbieder’, besluit de consumentenorganisatie.

Enkel mobiele bellers met een beperkt verbruik komen er in België nog relatief goed vanaf, zeker in vergelijking met de doorsnee- of intensieve gsm-gebruiker: ‘De beste formule kost 8,52 euro (Aldi Talk) tegenover 5 euro bij de Nederlandse alternatieve aanbieder Simpel. Al is dat nog altijd 70 procent duurder.’

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business