Nieuws

Helft CIO’s in kmo bij leidingevenden

De rol van CIO is geëvolueerd van IT-expert naar een echte leidinggevende functie in het bedrijf. Dat blijkt uit een bevraging van IBM bij 2.600 CIO’s. Onder hen een honderdtal uit de Benelux.

In kmo’s maakt de helft van de CIO’s deel uit van het hogere kader. In grotere bedrijven ligt dat percentage lager, rond de 20%.

Het voorbeeld van Baltimore Aircoil uit Heist-op-den-Berg bevestigt de vaststelling dat IT een grote impact kan hebben op het algemeen beleid in een bedrijf. Onlangs begon BAC met een migratie weg van hun oude HP 3000 naar een Peoplesoft-omgeving. Die beslissing was eerst binnen de IT-afdeling voorbereid en pas later aan de algemene directie voorgesteld. “Dat project heeft ertoe geleid dat de manier van werken bij overnames nu in vraag wordt gesteld”, aldus CIO Luc Derveaux. “De IT leidde tot meer centralisatie.”

55% van de tijd aan innovatie
CIO’s spenderen 55% van hun tijd aan innovatieve projecten, tegenover 45% aan het traditionele beheer van het IT-park, kostenreducties en risicobeheer.

In welke mate de huidige economische crisis nog innovatieve projecten toelaat, wordt niet duidelijk uit het onderzoek. “Wij zijn nu met een innovatief project bezig omdat die beslissing eerder al genomen was. Als die keuze nu zou moeten vallen, was dat vast moeilijker geweest”, zegt Luc Derveaux.

Benelux stemt overeen met wereld
De resultaten op Beneluxniveau zijn vergelijkbaar met de wereldwijde bevindingen. Toch vallen er volgens IBM een aantal bijkomende tendenzen op in de Benelux.

CIO’s uit een bedrijf met een hoge winstgroei richten zich vooral op samenwerking met klanten en partners. Wie in een bedrijf zit waar de winst minder spectaculair groeit, is de harmonisatie van de applicatieportfolio aan de orde.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business