Het Hof van Beroep in Brussel heeft een aantal verplichtingen vernietigd die de telecomregulator BIPT wilde opleggen aan Belgacom. Het BIPT zegt dat het wel gelijk kreeg in een aantal belangrijke principekwesties. "Het Hof is van oordeel dat de door het BIPT uitgevoerde analyse van de breedbandmarkt foutief was, omdat onvoldoende rekening werd gehouden met […]

Advertentie

Het Hof van Beroep in Brussel heeft een aantal verplichtingen vernietigd die de telecomregulator BIPT wilde opleggen aan Belgacom. Het BIPT zegt dat het wel gelijk kreeg in een aantal belangrijke principekwesties.

"Het Hof is van oordeel dat de door het BIPT uitgevoerde analyse van de breedbandmarkt foutief was, omdat onvoldoende rekening werd gehouden met de intense concurrentie op deze markt", aldus een persbericht van Belgacom.

In zijn besluit van 10 januari had het BIPT Belgacom verplicht om delen van zijn netwerk open te stellen voor concurrerende telecombedrijven tegen vastgelegde prijzen. Het gaat onder meer om VDSL, het supersnelle breedbandnetwerk dat Belgacom aan het uitrollen is.

”Wij hebben het besluit altijd betwist omdat het uitgaat van een foute marktanalyse, waarin geen rekening wordt gehouden met de concurrentie van de kabel (Telenet, red.). Het Hof heeft ons gevolgd en het besluit gedeeltelijk vernietigd.”

Margot zegt dat er geen gevolgen zullen zijn voor de bestaande dienstverlening aan andere telecombedrijven. Belgacom zegt contact te hebben opgenomen met het BIPT om samen de concrete gevolgen van het arrest te bespreken. “Het BIPT zal zijn huiswerk nu opnieuw moeten maken”, aldus Margot.

Het BIPT wordt in het arrest bijzonder zwaar aangepakt. De instelling wordt een ‘manifest gebrek aan onderzoek en analyse’ verweten, wat ‘onaanvaardbaar’ is voor een toezichthouder. De rechter verwijt het BIPT aan de ene kant te spreken van de mogelijke komst van één of twee operatoren, terwijl aan de andere kant gewag wordt gemaakt van hindernissen bij de markttoegang die elke concurrentie onmogelijk maken.

Het BIPT zegt dat het Hof van Beroep inderdaad een deel van zijn beslissingen heeft geannuleerd, maar dat het op een aantal "belangrijke principekwesties" wel aan het BIPT is tegemoetgekomen.

Het instituut zegt dat het zijn slag heeft thuisgehaald in bijvoorbeeld de discussie of het gaat om een regionale dan wel om een nationale markt, en of ook de kabel mee moet gereguleerd worden binnen de breedbandmarkt. "In het merendeel van de argumenten krijgt het BIPT gelijk", klinkt het.

Bij het BIPT luidt het voorts dat het prioriteit geeft aan economische en juridische zekerheid. De dialoog zal aangegaan worden met Belgacom en de rest van de markt.

Advertentie