“De laatste 50 jaar zijn er 3 grote technologiecrashes geweest, en deze crisis hoort daar niet bij”, stelt John Gantz, topresearcher bij IDC. In Las Vegas beklemtoonde Gantz dat IT nu een renaissance kan beleven, tegen de economische stroom in. Als chief research officer met een lange staat van dienst bij IDC, zegt Gantz […]

Advertentie

 

“De laatste 50 jaar zijn er 3 grote technologiecrashes geweest, en deze crisis hoort daar niet bij”, stelt John Gantz, topresearcher bij IDC. In Las Vegas beklemtoonde Gantz dat IT nu een renaissance kan beleven, tegen de economische stroom in.

Als chief research officer met een lange staat van dienst bij IDC, zegt Gantz een goed inzicht te hebben in de crisis die de wereldeconomie treft. Op het podium van Citrix’ Synergy-conferentie in Las Vegas stelt hij de IT-wereld graag gerust. “Als het verleden ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat IT de conjunctuur niet volgt”, aldus Gantz.

IT met eigen willetje
Om dat te illustreren, toonde hij grafieken die zowel de globale economische activiteit als de IT-uitgaven bekeken over 50 jaar. Het plaatje werd duidelijk: wanneer de economie het slecht deed, ging het in de IT-sector erg goed. En omgekeerd. “2002 was voor de IT een rampjaar, maar voor de conjunctuur viel dat allemaal goed mee. IT volgt de conjunctuur niet.”

De analist stelde zonder omwegen dat IT nu een kantelmoment beleeft en als een raket omhoog kan schieten. “Wanneer er een economische crisis heerst, dan wordt die steeds opnieuw gevolgd door een lange periode waarin IT-uitgaven stijgen”, stelt Gantz. Hij verwees naar bedrijven zoals IBM, HP en Sun, die allemaal in economisch barre tijden zijn gesticht.

Renaissance benutten
Maar IT-departementen moeten het wel verstandig aanpakken, want uitdagingen zullen er de komende vier jaar blijven. Zo verwacht IDC dat het IT-personeel wereldwijd met slechts 10% zal toenemen. Er zal, ook in IT, meer gedaan moeten worden met minder.

En ook technologische evoluties moeten worden getackeld. Het aantal servers zal de komende vier jaar verdubbelen, al zullen dat vooral virtuele servers zijn – het aantal fysieke exemplaren zal zelfs afnemen. Mobiele data zullen boomen met een factor drie, en de hoeveelheid data zal vervijfvoudigen.

Behoorlijk wat uitdagingen voor de IT dus, maar met veel mogelijkheden. “De komende 4 jaren worden een “once in a career opportunity”, besluit Gantz.
 

 

Advertentie