Nieuws

Microsoft verwerpt klacht over ‘Vista capable’-sticker

 

De sticker met de vermelding ‘Vista capable’ op computers is niet verwarrend, stelt Microsoft in een rechtszaak die enkele consumenten tegen het bedrijf zijn begonnen. De aanklagers zijn kwaad omdat hun pc – die ze kochten vlak voordat Windows Vista op de markt verscheen – slechts de basisversie van het besturingssysteem blijkt aan te kunnen.

Het is duidelijk genoeg dat de sticker slaat op de basisversie van Windows Vista. Zo luidt in een notendop de argumentatie van Microsoft. De bewuste sticker moest consumenten geruststellen dat hun nieuwe toestel niet verouderd zou zijn tegen de tijd dat Windows Vista arriveerde. Toen bleek dat de bewuste computers hooguit voor Vista Home Basic geschikt zijn, stapten enkele Amerikaanse consumenten naar de rechtbank. Dat was in april van dit jaar, ruim twee maanden na het verschijnen van Vista.

Het verweer van Microsoft is opgemerkt door Todd Bishop van Seattlepi.com. Hij zette de verklaring meteen online. Volgens de softwaregigant is het duidelijk waar de sticker voor staat en wat de verschillen zijn tussen de versies. Bovendien biedt de kleinste versie van Vista al een waaier van nieuwe eigenschappen, waardoor de software volwaardig is en slechts enkele geavanceerde mogelijkheden mist.

Microsoft gebruikte de sticker sinds de zomer van 2006. De boodschap moest voorkomen dat consumenten hun computeraankopen zouden uitstellen tot na de lancering van het systeem begin dit jaar. De aanklagers waren echter teleurgesteld, want de basisversie mist veel hippe toepassingen. Zoals Aero Glass, waarmee tussen de verschillende vensters kan worden gewisseld.

De kritiek van het softwarebedrijf luidt dat de aanklagers zich concentreren op een kleine plakker. Er waren ook computers met een ‘Premium Ready’-logo; die zijn beter opgewassen tegen Microsofts nieuwste systeem.

De aanklagers beweren dat Microsoft een verwarrend beeld heeft geschept. Om die reden willen ze de rechtszaak doortrekken tot een class action suit. Dat wil zeggen dat wanneer het softwarebedrijf de zaak verliest, het verplicht is om álle getroffen Amerikaanse consumenten te vergoeden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business