Nieuws

‘Phenix bis’ van 36 miljoen goedkoopste uitweg

Voor de informatisering van justitie komt er een nieuw ‘Phenix bis’-project, dat het afgeblazen Phenixproject met Unisys moet vervangen. Het plan zal 36 miljoen euro kosten, bovenop de 11,5 miljoen die al in het oorspronkelijke plan zijn gekropen. Volgens Jan Deprest, voorzitter van Fedict, is een rapport met deze denkpiste al in juni aan Minister van Justitie, Laurette Onkelinx, voorgelegd. Het plan is nu besproken op het formatieberaad.

Was het opdoeken van het contract met Unisys niet de duurste optie?

Daar hebben we lang over gediscussieerd. Wat is het duurst? Een project dat blijft aanslepen? Als je de tijd rekent die erin gestopt moet worden door je organisatie en door je management, kom je ook duur uit. Je moet ook weten dat we al sinds 2004 geen facturen meer betalen. Dat is voor de leverancier ook niet houdbaar. De toekomst zal moeten uitwijzen of het de juiste keuze was. In ieder geval waren de parameters die we eind 2006 – begin 2007 hadden, genoeg om te besluiten dat het niet meer verder kon.

Dit project pakt het anders aan dan het vorige Phenix-plan. Unisys kon dus destijds niet goed doen, want het had blijkbaar een verkeerde opdracht?

Ik heb geen zin om in die polemiek te gaan. We zijn nu vijf jaar verder. Als je in informatica vijf jaar verder bent, en als je in zo’n situaltie gedwongen wordt, ga je rustig om de tafel zitten en probeer je daaruit te leren. Dat geldt niet alleen voor overheid, maar ook voor privébedrijven. Je kijkt ook naar hoe de situatie is geëvolueerd. Geloof me, in vijf jaar evolueert er veel op technologisch gebed, maar ook wat betreft processen en organisatie. Het is logisch dat je dan een stap achteruit zet, nadenkt, kijkt wat er rondom jou gebeurt en van daar weer vertrekken. Het zou onlogisch zijn om voor een informaticaproject te blijven doorborduren op principes van 2001.

Was er destijds politieke druk om het contract met Unisys op te zeggen?

De mensen van justitie en ikzelf hebben ons nooit onder politieke druk gevoeld om de conclusies te trekken die we getrokken hebben. We hebben onze bevindingen natuurlijk wel met het politieke niveau besproken. We kunnen wel enkele voorstellen lanceren vanuit de administratie, maar de verantwoordelijkheid ligt nog bij de politiek. Toch heb ik vanuit de politiek geen druk gevoeld om door te gaan of om te stoppen. We hebben onze mening geformuleerd en zijn dan samen tot deze conclusie gekomen.

Het is dus toeval dat dit contract vlak voor de verkiezingen is opgezegd, toen de partij van Minister Onkelinx in schandalen verwikkeld was?

Een administratie zoals Fedict is niet onderhevig aan politiek, verkiezingen of wat er ook gebeurt binnen een politieke partij. Wat er gebeurt is, was de logica der dingen en de zaken vielen nu eenmaal binnen dat tijdskader. De link met de verkiezingen is eerder toeval dan een strategie. De dingen zijn gerold zoals ze gerold zijn en de timing is uitgekomen zoals ze uitgekomen is.

Phenix zou ook afgelopen zijn als er geen verkiezingen waren?

Ja

Hoe groot is de kans dat Unisys de rechtszaak tegen justitie wint? En is er een kans op een minnelijke schikking?

Ik ben geeen jurist en sta ver van die problematiek. Ik heb geen flauw idee. Voor mij is die bladzijde omgeslagen. Het was één probleem bij één klant, met één leverancier op één project. We moeten nu kijken hoe het verder moet. Dat is nu ook wat men beslist heeft op het formatieberaad. Voor ons is het belangrijkst nu om met een plan te komen dat algemeen geaccepteerd kan worden, zodat de noodzakelijk hervorming van justitie er komt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business