Nieuws

“Bus betalen met een sms? Doen ze in Finland al acht jaar lang”

Vanaf vandaag kan je in Antwerpen en Gent de bus betalen met een sms-bericht. “Een West-Europese primeur”, zegt De Lijn. “Niet indrukwekkend”, stelt Agoria. “In Finland kon je dat acht jaar geleden al. Dat betekent dus dat we in Vlaanderen acht jaar achterlopen op de Scandinavische landen.”

Agoria, de federatie van de technologische industrie, is niet tevreden met de uitwerking van het Digitaal Actieplan van de Vlaamse overheid. “De ideeën van het plan juichen we toe, maar met de huidige budgetten zullen we onze achterstand nooit inhalen”, zegt Patrick Slaets.

Het Digitaal Actieplan van de Vlaamse overheid ontstond al in juli 2005, en moest Vlaanderen in een technologische stroomversnelling brengen, ondermeer door een sterke uitbouw van e-government. Alle goede bedoelingen ten spijt is er volgens Agoria nog geen schot in de zaak gekomen. “Er is te weinig geld voor al die projecten, waardoor al die mooie ideeën simpelweg niet kunnen worden gerealiseerd.”

De federatie pleit voor een mentaliteitswijziging: “De Vlaamse Overheid zou veel dynamischer moeten worden. Er moet rekening worden gehouden met de return on investment (ROI) van die investeringen. Als de budgetten worden verhoogd, leveren die projecten een soepeler werkende overheid op. Dat creëert op zijn beurt een interessant investeringsklimaat. Daar wordt nu geen rekening mee gehouden.”

Dat rekenen op die ROI een risico inhoudt, wil Agoria niet gezegd hebben: “We moeten kort op de bal spelen. De projecten moeten regelmatig worden gecontroleerd, op basis daarvan moet het beleid worden bijgestuurd. Zo’n dynamiek werkt, de Scandinavische landen zijn er het sprekende bewijs van.”

Op het kabinet van Vlaams minister-president Kris Peeters is men zich ervan bewust dat er iets moet gebeuren. “De recente studie over de digitale kloof in Vlaanderen heeft duidelijk gemaakt dat er initiatieven moeten worden genomen”, zegt woordvoerder Luc de Seranno. “Binnenkort wordt er bekeken hoe we het gaan aanpakken.”

Slaets blijft argwanend: “Ik hoop het ten zeerste. Maar ik hoor dat de budgetten voor e-government zelfs bevroren zijn. Benieuwd hoe die nieuwe initiatieven er dan ooit zullen komen.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business