In de VS tracht de regering Bush het Swift-proces in de kiem te smoren. Ze beroept zich daarvoor op het staatsgeheim. De rechtszaak zou gevoelige informatie aan het licht brengen en de veiligheid van het land in gevaar brengen. Swift kwam in juni 2006 in woelig water terecht, toen uitlekte dat het de CIA vrije […]

Advertentie

In de VS tracht de regering Bush het Swift-proces in de kiem te smoren. Ze beroept zich daarvoor op het staatsgeheim. De rechtszaak zou gevoelige informatie aan het licht brengen en de veiligheid van het land in gevaar brengen.

Swift kwam in juni 2006 in woelig water terecht, toen uitlekte dat het de CIA vrije inzage gaf in haar transactiebestanden. Het bedrijf vormt de ruggengraat van de globale bankwereld doordat het de internationale transacties tussen banken verzorgt. De inlichtingenorganisatie beweerde op zoek te zijn naar financiële transacties van terroristische organisaties, maar privacybewegingen schreeuwden moord en brand.

In de VS spanden twee klanten van een Amerikaanse bank een rechtszaak aan tegen Swift op basis van de privacywetgeving. Het bedrijf, met hoofdzetel in Terhulpen in Vlaams-Brabant, maakte zich aanvankelijk weinig zorgen, gezien de lakse houding ten opzichte van privacy die in de VS leeft. In juni verklaarde een rechter de zaak echter ontvankelijk.

De Bush-administratie dreigt daar nu echter een stokje voor te steken, door te claimen dat de rechtszaak vitale informatie aan het licht zou brengen die de staatsveiligheid zou schaden, zo meldt de International Herald Tribune. De laatste jaren is de Amerikaanse regering er berucht voor geworden de techniek te gebruiken om lastige rechtszaken te blokkeren. Nu zou ze trachten de Swift-affaire op dezelfde manier in de kiem te smoren.

“Een begrijpelijke handeling”, zegt prof. dr. Patrick van Eecke van het Interdisciplinary Centre for Law and ICT (ICRI) van de KU Leuven. “Indien men economische belangen van een land tracht te beschermen door de gegevens van Swift te gebruiken, kan dat worden geklasseerd onder het garanderen van de veiligheid van de staat.” Hij verwacht dan ook dat de regering in haar opzet zal slagen en de rechtszaken zal kunnen tegenhouden.

Ook in Europa zou een dergelijke affaire zich kunnen voordoen. “In de Europese wetgeving zijn clausules ingebouwd die de overheid in uitzonderlijke omstandigheden toelaat de privacywetgeving te omzeilen”, aldus van Eecke. “Het is dus best denkbeeldig dat ook in de EU privacyrechtszaken worden geblokkeerd in het belang van de staatsveiligheid.”

Advertentie