“Aantal bugs in Linux neemt toe”

Andrew Morton, de coördinator van het Linux 2.6-kernel, denkt dat het hart van het openbronbesturingssysteem steeds meer bugs bevat. De oorzaak zou de toenemende inbreng van bedrijven zijn, die geen zin hebben om te investeren in ontwikkeling voor oudere hardware. Morton overweegt nu een rustpauze om de kernel opnieuw foutvrijer te maken.

“Ik geloof dat de 2.6-kernel langzaam maar zeker meer bugs bevat. Het lijkt alsof we meer bugs toevoegen dan we oplossen”, zei Morton op de LinuxTag-conferentie die vorige week in Duitsland plaatsvond. De Linux-hoofdcoördinator wil eerst onderzoeken of die indruk klopt. Indien wel, wil Morton een zogenaamde bug fix-only kernel cycle organiseren, waarbij er enkel gesleuteld wordt aan fouten en geen nieuwe functies bijkomen.

Een van de redenen waarom er meer bugs in de Linux-kernel – eigenlijk het hart van het OS – sluipen, heeft te maken met de achtergrond van vele Linux-ontwikkelaars. Zij zijn steeds meer afkomstig uit ondernemingen en geven bijgevolg eerder voorrang aan nieuwe functionaliteit. Oude hardware en randapparatuur, bijvoorbeeld, kunnen minder op hun aandacht rekenen en krijgen slechte ondersteuning.

Nochtans is een van de sterke punten van Linux net dat het OS goed draait op verouderde computeronderdelen. De opmerkingen van Morton zijn dan ook mogelijk te zien als een waarschuwing aan de steeds professionelere Linux-gemeenschap om zijn roots niet uit het oog te verliezen.

Met een bijdrage van Ingrid Marson, ZDNet UK.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business