Nieuws

Zelfgemaakte DVD+R werkt het best in de huiskamer

 

Werkt je zelfgebrande DVD wel in de DVD-speler in de huiskamer? Uit een test van PC Magazine blijkt dat 93 procent van de recente DVD-spelers een zelfgemaakt DVD+R-schijfje van Philips kan afspelen, terwijl de concurrerende DVD-R-schijf (van onder meer Pioneer) op 75 procent van de toestellen probleemloos werkt. Zelfgemaakte herschrijfbare DVD’s (DVD+RW én DVD-RW) zijn een stuk minder betrouwbaar.

De markt voor DVD-schrijvers is verdeeld in twee kampen die elk een ander formaat produceren: het DVD-R(W)-kamp (Apple, Samsung, Pioneer, Hitachi, NEC en Sharp) en het DVD+R(W)-kamp (Dell, HP, Ricoh, Philips, Sony, Thomson en Yamaha).

Voor de potentiële koper van een DVD-schrijver is de keuze lastig, want beide formaten gaan er prat op dat hun schijven in alle bestaande DVD-spelers foutloos afgespeeld kunnen worden. In de praktijk blijkt echter niet elke DVD-speler in de huiskamer met zelfgemaakte DVD’s overweg te kunnen. PC Magazine testte de vier verschillende media op 28 nieuwe DVD-spelers en noteerde de volgende percentages:

DVD+R: 93 procent succesvol
DVD-R: 75 procent succesvol
DVD+RW: 64 procent succesvol
DVD-RW: 61 procent succesvol
De gedetailleerde resultaten per DVD-speler staan in
deze tabel.

Voor de test werd een kopie gemaakt van de speelfilm Crying Freedom; daarna werd geprobeerd deze kopie af te spelen op een nieuwe of bestaande DVD-speler – voornamelijk huiskamermodellen. Uit de cijfers blijkt dat de herschrijfbare media niet geschikt zijn voor het gebruik van video in de huiskamer. DVD+RW en DVD-RW werken immers op minder dan tweederde van de geteste spelers.

DVD+R van Philips scoorde het beste, maar werkte vreemd genoeg niet bij enkele Marantz-spelers (eigendom van Philips). Sony, dat bij beide kampen is aangesloten, vertoont ook een opvallende afwijking: de chique NS705-speler werkt niet met DVD-R en DVD-RW; het goedkopere NS305-model wel. Sommige spelers hadden wat hulp nodig van onder andere de pause- of forward-knop om toch de film af te kunnen spelen.

Sony is deze maand op de markt gekomen met een DVD-schrijver die zowel DVD-R(W)- als DVD+R(W)-schijven kan schrijven. Deze Sony DRU500, en nog veel meer toestellen, worden getest in het decembernummer van PC Magazine dat vanaf dinsdag 19 november in de winkels ligt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business