Paus

Na Pasen kan je gerust weer losgaan.  

Advertentie

Stoppen met roken of koolhydraten uit je dieet bannen is zo passé. Als je met deze vastentijd dan toch graag iets zou willen opgeven, heeft Paus Franciscus een verrassend moderne oplossing. Tijdens zijn wekelijkse audiëntie op het Sint-Pietersplein droeg de Paus aan zijn gelovigen op om “zich uit te loggen van hun mobiele toestellen” en om weer de verbinding te maken met de Gospel. Zo bericht Vatican News. “Deze vastentijd is een moment om de televisie uit te schakelen en de Bijbel te openen.” Aldus Paus Franciscus. 

Toen Paus Franciscus zelf nog een kind was, had zijn familie zelfs geen televisie, maar maakten ze er wel een punt van om de radio niet aan te zetten tijdens de vastentijd. Het gebabbel uitschakelen zorgt er volgens de Paus voor dat je je beter kan focussen op je connectie met God. “Het internet maakt dit moeilijk, aangezien het zo makkelijk is om kwetsende woorden de wereld in te sturen”, vindt de Paus. “Onze leefomgeving is veel te vervuild door verbaal geweld.”  

Als je dus van jezelf weet dat je vaak kwade comments verspreidt op YouTube, Twitter, Instagram of Reddit, probeer dan eens een pauze in te lassen. Voor mensen van het katholieke geloof is de vastentijd een periode van onthouding en zelfreflectie, en is het een traditioneel gebruik om iets op te geven.