Google

Een paar jaar geleden liet Google de desktopversie van Earth voor wat het was en besloot het zich enkel en alleen te focussen op een webversie.

Toen zei de zoekmachine ook dat het ‘bijna klaar’ was om Earth ook los te laten op Firefox en andere browsers. Dat is ondertussen al drie jaar geleden. Nu heeft Google die belofte eindelijk waargemaakt. Vanaf nu werkt Google Earth niet alleen in Chrome, maar ook in Firefox, Microsoft Edge en Opera.  

Earth werd oorspronkelijk gebouwd aan de hand van de Chrome-only Native Client oplossing, dus om Earth ook naar andere browsers te krijgen, moest Google wel een tandje bijsteken. De zoekgigant besloot om Earth weer op te bouwen aan de hand van de C++-code van WebAssemblyDat is een nieuwe binaire codeertaal die veel weg heeft van Java en die compatibel is met alle webbrowsers. WebAssembly werd pas erg recent aangeraden door het World Wide Web Consortium als een vierde codeertaal na HTML, CSS en JavaScript 

Hoewel Google Earth nu dus ook op die andere browsers beschikbaar is, is er volgens Google nog steeds ‘werk aan de winkel’ zodat je ook op Firefox dezelfde ervaring krijgt als op Chrome. Google heeft ondertussen ook al zijn plannen aangekondigd om Google Earth naar de Safari-browser te brengen.