Zweden

De Riksbank, de centrale bank van Zweden heeft de lancering van een pilootproject van zijn digitale cash aangekondigd.

Het project zal gebruik maken van een gedistribueerde ledgertechnologie aan de hand van de blockchains die de cryptocurrencies laten werken.  

Fysieke cash raakt binnenkort misschien in onbruik. Bijna iedereen gebruikt nu een mobiel betaalsysteem genaamd Swish en het wordt voorspeld dat winkeliers tegen 2023 zullen stoppen met het aanvaarden van cash. Dat zorgt voor heel wat consternatie bij de centrale banken van het land, en wel omwille van twee redenen. In eerste instantie vrezen ze dat als de betaalinfrastructuur compleet wordt overgelaten aan de privésector, dat bepaalde groepen misschien wel uitgesloten zullen worden. Ten tweede; als mensen de controle verliezen over de conversie van hun bankrekeningen, kan dat ook wel leiden tot minder publiek vertrouwen in het geldsysteem.  

Dat is ook meteen de reden waarom de Riksbank jaren geleden onderzoek begon te doen naar een digitale betaalmunt die wordt onderschreven door de overheid en die een gelijkaardige rol zou spelen als fysieke cash vandaag.  

Riksbank-econoom Gabriel Söderberg zei dat dat een goed idee was. Privébedrijven zijn immers altijd gefocust op winst, terwijl de centrale bank net een publiek goed wil aanbieden. Daarom ook wil de Riksbank nu een digitaal betaalsysteem op poten zetten dat gebruiksvriendelijk is en dat toegankelijk is voor iedereen.  

Volgens een persbericht zal het pilootproject kopen tot het einde van februari 2021. Toch zouden er meer tests kunnen volgen. Er is momenteel geen beslissing genomen wat betreft de uitvaardiging van een “E-kroon”, hoe die zou ontworpen worden en welke technologie daar precies voor zou gebruikt worden. Söderberg liet wel merken dat het Zweedse volk ook zeker betrokken zou moeten worden bij die beslissing. 

Hoewel Zweden al sinds 1994 deel uitmaakt van de Europese Unie, heeft het de Euro nog niet ingevoerd als munt. Het feit dat Zweden nu ook een digitale E-kroon wil uitwerken geeft aan dat daar in de nabije toekomst ook nog niet veel verandering in zal komen.