Google moet Franse uitgevers betalen

Na Twitter, hebben Google en YouTube nu ook officieel aan Clearview AI gevraagd om te stoppen met het ‘schrapen’ van foto’s. 

Advertentie

Clearview is de start-up achter het controversiële gezichtsherkenningsprogramma dat gebruikt wordt door meer dan 600 politiediensten over de Verenigde Staten. Clearview kwam eerder dit jaar al eens onder vuur te liggen toen de New York Times aantoonde dat het bedrijf verschillende afbeeldingen op het internet ‘geschraapt’ had om zijn database aan gezichten op te bouwen. Google heeft nu officieel gevraagd aan Clearview om die activiteiten stop te zetten en om vooral geen YouTube-video’s meer te schrapen voor de uitbouw van zijn eigen database. Google vraagt ook dat Clearview reeds opgeslagen beelden verwijdert.  

Hoan Ton-That, de CEO van Clearview, heeft al laten weten dat hij in beroep zal gaan tegen de officiële aanvraag van Google. Hij vergeleek het schrapen van foto’s op het internet met wat Google ook doet met zijn zoekmachine. “Google kan een beroep doen op informatie van allerlei websites”.  

Google ziet dat echter anders. “De voorwaarden van YouTube stellen duidelijk dat je geen gegevens mag verzamelen die gebruikt kunnen worden om een persoon te identificeren”. Dat liet Google weten in een officieel statement. “Clearview heeft publiekelijk toegegeven dat dat precies is wat ze doen, en daarom ook vragen wij hen officieel om hun activiteiten stop te zetten”.  

Op dit moment zijn er geen federale wetten in voege die gezichtsherkenning reguleren, hoewel sommige steden zoals San Francisco de technologie gedeeltelijk al aan banden hebben gelegd. Het is mogelijk dat de uitspraak van Google tegen Clearview er ook voor zal zorgen dat dit probleem opgelost wordt.