Facebook

Facebook kondigde ook een winst aan van 7,3 miljard dollar.

Advertentie

Na jaren van gewauwel in de rechtbank, heeft Facebook zich nu geschikt in een rechtszaak over gezichtsherkenning. Vorig jaar ging de socialemediagigant ermee akkoord om de technologie stop te zetten die ervoor zorgt dat je foto’s standaard gescand worden, zodat er een template van je gezichtsgegevens wordt opgebouwd. Diezelfde technologie ligt trouwens ook aan de basis van geautomatiseerde tags in foto’s. Dat kondigde Facebook gisteren aan na een earnings call, waarbij het aangaf dat het in het vierde kwartaal een winst van 7,3 miljard dollar had geboekt, wat samen met de andere drie kwartalen neerkwam op een jaartotaal van 18 miljard dollar.  

De aanklagers gingen Facebook achterna op basis van de Illinois Biometric Privacy Act. Ze argumenteerden dat de dienst nooit expliciete toestemming had gekregen van gebruikers om hun gegevens op te nemen. Wanneer Facebook over de hele kwestie werd gevraagd, antwoordde een woordvoerder dat ze ‘collectief beslist hadden om te schikken aangezien het in ieders voordeel was om dit achterwege te laten”.  

Volgens een van de advocaten van de aanklagers, Jay Edelson, is biometrie “een van de twee voornaamste slagvelden die onze privacyrechten zullen bepalen voor de komende generatie”.