Amazon

En dat is niet het enige waar de werknemers tegen van leer trekken.

Advertentie

 “We zullen niet het zwijgen opgelegd krijgen”, dat heeft een groep Amazon-werknemers verkondigd in een protest tegen het klimaat- en communicatiebeleid van hun bedrijf. Honderden werknemers – momenteel zijn het er al meer dan 350 – hebben publiekelijk hun ongenoegen laten blijken en bekritiseren het feit dat Amazon openlijk zijn steun betuigt aan de olie- en gasindustrie, en aan klimaatontkennende think tanks. De protestanten deden dat in de volle wetenschap dat ze daarvoor misschien zouden ontslagen kunnen worden.  

Het bedrijf veranderde zijn regels qua externe communicatie vorig jaar in september, nadat de Amazon Employees for Climate-groep liet weten dat het plannen maakte om samen met de Global Climate Strike te protesteren. Jeff Bezos luisterde naar hun verzuchtingen en kondigde aan dar Amazon zich als doel ha gesteld om tegen 2030 enkel en alleen op hernieuwbare energie te werken en om tegen 2040 de nulemissie te bereiken. Kort nadien, introduceerde de technologiegigant echter een beleid dat werknemers ervan weerhield om zich publiekelijk uit te spreken tegen de werkzaamheden van het bedrijf zonder dat het management daar eerst expliciet toestemming voor geeft.  

Eerder deze maand meldde Amazon aan minstens twee werknemers dat ze zouden kunnen ontslaan worden omdat ze openlijk kritiek hadden geuit op het milieubeleid van Amazon. Ze werden ervan beschuldigd het externe communicatiebeleid van Amazon te hebben geschonden omdat ze quotes hadden aangeleverd voor de Washington Post over hoe de cloud-business van Amazon bijdraagt tot de olie- en gasindustrie.  

Amazon houdt echter vol dat het werknemers vrij staat om hun opinies te uiten tegen collega’s en dat werknemers ook de vrijheid hebben om hun ongenoegen te uiten tijdens meetings. Toch lijkt het bedrijf nu hun extern communicatiebeleid strenger door te voeren.  

Advertentie