Meng

De advocaten van Huawei-CFO Meng Wanzhou zullen nu zo snel mogelijk een antwoord moeten bieden op de argumenten van de Canadese aanklager, die wil dat Meng uitgeleverd wordt aan de Verenigde Staten op grond van fraude.  

Advertentie

 

Juridische experts menen dat het jaren kan duren voor de eerste fase van het uitleveringsproces wordt afgerond, aangezien het juridische systeem in Canada toestaat dat verschillende uitspraken betwist worden.

Woensdag meende de openbare aanklager dat Meng uitgeleverd moet worden op grond van fraude, en dat in tegenstelling tot wat de verdedigende partij beweert, de aanklacht om fraude gaat, en niet om een schending van de handelssancties tegen Iran.

“Fraude, en niet de schending van de handelssancties, ligt aan de basis van deze zaak”, beargumenteert openbare aanklager Robert Frater. Meng blijft echter volhouden dat ze onschuldig is en vacht de uitlevering aan.

Meng Wanzhou is de dochter van Huawei-oprichter Ren Zengfei en wordt ervan beschuldigd om verschillende financiële instellingen te hebben opgelicht.

Daarnaast zou ze ook de Amerikaanse sancties omtrent handelsrelaties met Iran niet gerespecteerd hebben. Wanzhou werd vorige week gearresteerd in Canada en kan nu uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten.

Het Amerikaans hof van justitie beweert dat Meng de Chinese firma SkyCom oogluikend heeft toegelaten om handel te drijven met Iran, hoewel de Verenigde Staten economische sancties hebben lopen tegen het Midden-Oosterse land.

SkyCom wordt ervan verdacht een niet-officieel dochterbedrijf van Huawei te zijn, hoewel de twee bedrijven bij hoog en bij laag beweren geen enkele link met elkaar te hebben. Toch ontdekte Reuters dat Meng in 2013 nog in de directie van SkyCom zat.

De Verenigde Staten hebben Meng daarvooor aangeklaagd voor fraude en beschuldigen haar ervan de HSBC-holding te hebben misleid wat betreft Huawei’s zaken in Iran.

Het juridische team van Meng beargumenteert echter dat ‘dubbele bestrafbaarheid’ hier het centrale thema is. Volgens de Canadese uitleveringswetten kan een persoon slechts uitgeleverd worden als het misdrijf dat ze hebben gepleegd in een ander land ook illegaal is in Canada zelf, een fenomeen dat ‘dubbele bestrafbaarheid’ genoemd wordt.

In tegenstelling tot de Verenigde Staten had Canada op het moment van de vermeende feiten geen sancties lopen tegen Iran.

Meng verblijft nu op borgtocht Canada sinds ze vorig jaar in december werd opgepakt nadat ze terugkeerde van het buitenland.

 

 

 

Advertentie