Smiling young designer standing confidently with his arms crossed after a boardroom meeting with colleagues standing in the background

Regelmatig bewegen is goed. Dat weet iedereen, maar op kantoren wordt nog steeds te veel gezeten. Slimmer werken is bewegen wat mensen uiteindelijk vrolijker maakt en productiever met meer focus. Kantoren en werkplekken thuis worden beter ingericht om dat mogelijk te maken.

Bewegen
De zit- en stabureaus helpen echt om rugpijn te verminderen. Het wisselend staan en zitten zorgt er voor dat je gezonder en fitter voelt. Investeer wel in elektrisch verstelbare bureaus. Verstelbare bureaustoelen zijn niet werkelijk een alternatief. In de praktijk blijkt de ergonomie dikwijls tegen te vallen en hebben mensen moeite om de juiste instelling te vinden. Ook kantelstoelen en skippybalstoelen werken niet goed.

Daglicht
Goed daglicht helpt, het liefst direct licht. Er gaat niets boven natuurlijk licht. In veel kantoorruimten is dat niet mogelijk. De beste keuze is dan led verlichting die het natuurlijk licht het best benaderd. Blauw licht bootst helder natuurlijk licht na. De verlichting is energiezuinig en kent een lange levensduur. Zijn de werknemers gezegend met ramen in de ruimte geef ze dan zelf controle over zonwering, ventilatie en verwarming.

Geluid
Voorkom zoveel mogelijk geluidshinder. Vooral in kantoortuinen is er dikwijls sprake van geluidoverlast. Het leidt tot overlast zoals stress, concentratieproblemen en uiteindelijk verzuim. Investeren in geluidsabsorptie van wanden, vloeren en plafonds loont de moeite.

Eigen plek
Mensen vinden in het algemeen een eigen plek prettiger dan een flexplek. Een eigen bureau geeft een soort thuisgevoel. Ideaal is een mix van verschillende soorten werkplekken waar geconcentreerd gewerkt kan worden, waar overlegd kan worden en waar mensen kunnen bellen zonder anderen te storen. Zet medewerkers in ieder geval niet te dicht op elkaar. Minimaal anderhalve meter van elkaar en voor ieder minstens vijf vierkante meter. Planten in een kantoor dragen bij tot tevredenheid en zorgen voor een schonere lucht.
Een kantoortuin met veel werkplekken per vierkante meter, slechte akoestiek en flexplekken scoren slecht. Uit studies blijkt dat in dergelijke kantoren gemiddeld één verstoring per minuut plaatsvindt; iemand die iets laat vallen, iemand die langsloopt of praat. Heel veel mensen presteren daardoor slechter en sommigen vallen erdoor uit.