Google vs. China

  Een AI-systeem van Google bleek uit onderzoek even accuraat als doorwinterde radiologen wanneer het aankomt op de detectie van borstkanker. Dat melden onderzoekers in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.  

Advertentie

 

De studie werd woensdag gepubliceerd in het vakblad Nature, en is de meest recente studie die aantoont dat AI het potentieel in zich draagt om de accuraatheid bij de detectie van borstkanker te verbeteren. Borstkanker treft wereldwijd één op de acht vrouwen. Ook mannen zijn vatbaar voor de ziekte, zij het in mindere mate.  

Radiologen missen zo’n 20 procent van de borstkankergevallen in mammografiën. Dat meldt de Amerikaanse organisatie tegen kanker. Bijna de helft van alle vrouwen die de tienjaarlijkse screening ondergaan, krijgen te maken met een false positive. 

De bevindingen van de studie over het AI-systeem, dat ontwikkeld werd door de DeepMind AI-unit van Alphabet, zijn een grote mijlpaal voor de vroege detectie van borstkanker. Dat zegt Mozziyar Etemadi, een van de mede-auteurs van de studie. 

De studie toont aan dat het AI-syteem van Google kanker zou kunnen voorspellen met eenzelfde accuraatheid als ervaren radiologen. Daarenboven reduceerde het systeem het aantal false positives ook nog eens met 5,7 procent in de Verenigde Staten, en met 1,2 procent in het Verenigd Koninkrijk.  

Advertentie