Indonesië

Indonesië is van plan om vaste heffingen te innen op bepaalde e-wallet transacties. Dat zou een grote hap in de inkomsten van betalingsstart-ups kunnen betekenen. 

Advertentie

 De leveranciers van e-wallet diensten in de grootste economie in Zuidoost-Azië maken de heffingen voor winkeliers momenteel nog op maat. Zo wordt er een hoge meerkost berekend voor grote winkeliers, en moeten kleine zelfstandigen een pak minder betalen. Dat doen de leveranciers van online betaaldiensten vooral zodat die kleine zelfstandigen ook sneller geneigd zouden zijn om hun platformen te gebruiken.  

Bank Indonesia maakt daar binnenkort echter misschien een einde aan. De bank heeft ondertussen al gesprekken gehad met de grootste digitale betaalstart-ups om de heffingen op transacties met een QR-code uniform te maken.  

Een van de belangrijkste Indonesische start-ups waar je digitaal mee kan betalen, is Gojek, een bedrijf dat ondersteund wordt door technologiegiganten Google en de start-up OVO, waar ook aartsrivaal Grab een aandeel in heeft.  

De centrale Indonesische bank wil nu de heffingen op e-wallet transacties vastleggen op 0,7 procent, wat ervoor zou kunnen zorgen dat kleinere winkeliers afgeschrikt worden om zich op de online betaalmarkt te begeven. Momenteel betalen kleinere winkeliers maar een peulenschil om op het e-wallet betaalnetwerk te kunnen blijven.  

De Indonesische online betaalindustrie is de laatste jaren sterk in opmars, aangezien iets meer dan de helft van de 270 miljoen inwoners in Indonesië geen bankrekening hebben. De Indonesische interneteconomie was dit jaar goed voor meer dan 40 miljard dollar, en zou volgens berekeningen van Google tegen 2025 zelfs nog verdriedubbelen. 

Advertentie