Italië

Volgens Wall Street Journal zou de Chinese regering een grote rol hebben gespeeld in de globale doorbraak van Huawei.

Advertentie

Huawei verkondigt altijd met trots de boodschap dat hun globale doorbraak tot één van de toonaangevende spelers in de elektronicamarkt een zelf gecreëerd succesverhaal is. Dat is althans de visie van oprichter en bestuursvoorzitter Reng Zhenfei. Een onderzoeksrapport dat de Amerikaanse krant Wall Street Journal op Kerstdag publiceerde, vertelt ons namelijk een heel ander verhaal. Daaruit blijkt de niet onbelangrijke rol die de Chinese regering de afgelopen 10 jaar zou gespeeld hebben om Huawei een duwtje in de rug te geven. Dat rapport werd samengesteld op basis van publiek beschikbare documenten die de krant wist te bekomen.

Een duwtje in de rug

Wall Street Journal spreekt van een financiële steun op verschillende manieren die oploopt tot 75 miljard dollar. 46 miljard daarvan kreeg het bedrijf in de vorm van leningen en krediet vanwege door de staat gecontroleerde financiële instellingen. Nog eens 25 miljard komt van fiscale voordelen die de Chinese overheid toekent aan technologiebedrijven. De overige 4 miljard komen uit subsidies en grondaankopen. Dat zijn natuurlijk heel wat extra middelen die het bedrijf heeft kunnen investeren.

De steun zou overigens niet enkel van financiële aard geweest zijn. Ook diplomatiek is de Chinese overheid al eens tussengekomen om Huawei te helpen. Daarmee wordt gealludeerd op een lucratieve deal die het bedrijf wist te sluiten in Pakistan. De Chinese regering kwam daar tussenbeide door het land een lening van 125 miljoen dollar te beloven via de nationale bank van China. De bank zag af van een groot deel van de jaarlijkse rente op die lening, op voorwaarde dat Pakistan in zee ging met Huawei.

Op de tenen getrapt

Wall Street Journal sluit zijn artikel af met de mededeling dat het lang niet zo uitzonderlijk is dat een overheid optreedt om zijn belangrijkste bedrijven te ondersteunen. Ze geven aan dat ook de Verenigde Staten dit doet. Zo is het geen publiek geheim dat de administratie van Trump nauwe banden heeft met Boeing.

Toch is men bij Huawei stevig op de tenen getrapt door het artikel. De timing is natuurlijk niet al te prettig voor Huawei. Sinds het opleggen van het handelsverbod, doet het bedrijf er alles aan om aan te tonen dat het volledig onafhankelijk opereert van de Chinese regering.

In een officieel statement gedeeld via Twitter haalt het Chinese bedrijf hard uit naar de krant. Ze beschuldigen WSJ ervan ‘onwaarheden’ te publiceren op basis van ‘valse informatie’. De krant toont ook te weinig respect voor de investeringen die het bedrijf al dertig jaar doet in R&D. Die zijn volgens Huawei de belangrijkste pijler van het succes. Het bedrijf dreigt zelfs gerechtelijke stappen te ondernemen tegen Wall Street Journal na een reeks van ‘oneerlijke en onverantwoorde artikels’ die de reputatie van het bedrijf onherstelbare schade hebben toegebracht.

Advertentie