De iPhone XR is al sinds het laatste kwartaal van 2018 de best verkochte smartphone wereldwijd. De afgelopen maanden was hij goed voor een kwart van alle verkopen van Apple.

Advertentie

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Counterpoint, dat gespecialiseerd is in marktonderzoek rond telecommunicatie, heeft een onderzoeksrapport gepubliceerd van de globale verkoopcijfers van verschillende smartphonemodellen tijdens het afgelopen kwartaal. Daarmee wordt de periode van begin oktober tot en met 31 december aangeduid. Aangezien deze periode veel piekmomenten voor de retail bevat zoals Black Friday, Cyber Monday en de kerstperiode, is dit een zeer interessante tijd voor marktonderzoekers.

De grote winnaar is Apple, want het smartphonemodel iPhone XR staat bovenaan de lijst van meest verkochte smartphones. Die is enkel op zichzelf al goed voor een marktaandeel van 3% tijdens de voorbije maanden. Ook de nieuwe iPhone 11 die in september uitkwam, kwam afgelopen kwartaal de top 10 binnen. Andere merken die goed vertegenwoordigd zijn tussen de topmerken, zijn Samsung met de Samsung Galaxy A10, A50 en A20. Samsung stopte de productie van nieuwe toestellen in de J-serie, en bracht de A-serie, die de premiumlijn van Samsung vormen, naar een lager prijsniveau. Ook OPPO deed het zeer goed, want zowel de A9, A5s en A5 haalden de top 10. Die wordt volgemaakt door Xiaomi met de Redmi 7A en Huawei met de P30.

Onklopbaar

De iPhone XR is overduidelijk een groot succesverhaal van Apple. De iPhone XR kwam op 12 september vorig jaar uit en was één van de opvolger van de iPhone X die in 2017 uitkwam. In België wordt hij verkocht voor een prijs van €739. Qua design en specificaties verschilde de XR niet zoveel van zijn oudere broer, buiten dan dat het scherm en de smartphone in zijn geheel iets groter zijn. Maar toch wist de iPhone XR zich heel snel te nestelen in de markt, want sinds het vierde kwartaal van 2018, en dus nog maar het eerste kwartaal waarin hij van in het begin beschikbaar was, voert dit model de globale smartphonemarkt aan. Geen enkele nieuwe smartphone die uitkwam in 2019 is er in geslaagd XR te onttronen.

Volgens Counterpoint kan het aanhoudende succes grotendeels verklaard worden omdat Apple de prijs liet zakken in enkele belangrijke markten zoals China. Daardoor is Apple één van de weinige ‘buitenlandse’ merken die in China kan wedijveren met binnenlandse producenten. Een verkoopstrategie die zeer goed heeft uitgedraaid dus. De iPhone XR was de voorbije maanden goed voor een kwart van de volledige verkoop van Apple-producten. De verkoop van smartphones ging er globaal genomen ook al flink op vooruit in 2019. Wie grijpt de macht in 2020?

Advertentie