de lijn waterstofbussen

De Lijn wil verder cashloos worden in 2020. Vanaf 1 juli moet je je ticket op voorhand online of via sms kopen of via een betaalautomaat op de bus of tram.

De Lijn heeft zonet via een persbericht aangekondigd dat we vanaf 1 juli 2020 niet meer ons vervoersbewijs cash bij de chauffeur zullen kunnen betalen. Onze Vlaamse openbaarvervoermaatschappij wil daarmee de modernisering verderzetten en mobiele betaalmiddelen stimuleren. Je kan je ticket bijvoorbeeld betalen door een sms te sturen naar het nummer 4884. Tegenwoordig kan het ook via de smartphoneapplicatie, en uiteraard ook via de website. Er zullen ook op alle bussen betaalautomaten worden geïnstalleerd waar met bankkaart kan betaald worden. Die zijn tegenwoordig al op heel wat bussen te vinden. Wie toch wil blijven vasthouden aan betalen met cash, zal een naar een winkel van De Lijn moeten zoeken.

Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters van de partij Open VLD is deze maatregel noodzakelijk om de klantgerichtheid en performantie van ons openbare vervoer te verbeteren. De chauffeurs zullen namelijk minder afgeleid worden tijdens ritten. Daardoor kan de chauffeur na elke halte sneller vertrekken. Peeters is er van overtuigd dat het bannen van cashgeld een positieve impact zal hebben op zowel de snelheid als de veiligheid van bus- en tramritten.

Prijsveranderingen

Er zullen ook vanaf 1 februari kleine prijsveranderingen doorgevoerd worden. Al zal je daar vermoedelijk weinig van merken. Enkel de duurste tickets verlagen van €3 naar €2,5. Alle overige ticketprijzen en ook tarieven van abonnementen veranderen niet. Het voorstel voor de prijswijzigingen zijn opgestuurd naar de Raad van State. Daarna moet ook de Vlaamse regering de plannen nog definitief goedkeuren.