Brussels Airport

Brussels Airport en Nokia slaan de handen in elkaar om de grootste Belgische luchthaven van een privaat 5G-netwerk te voorzien.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Brussels Airport Company bouwt met het Finse Nokia en Belgische operator Citymesh een 5G-ready netwerk uit op de luchthaven. Dat lezen we in een officieel persbericht vandaag.

Brussels Airport

Als een van de eerste sites in België met 5G-technologie zal de luchthaven in staat zijn om operationele efficiëntie te versnellen en verdere technologische innovatie te ondersteunen. Brussels Airport zal tegen eind maart het 5G ready netwerk in gebruik nemen. Vorige week nog lanceerde Orange zijn eerste 5G-project in België in samenwerking met de Haven van Antwerpen.

“Brussels Airport bevestigt haar koploperspositie in digitale innovatie door een eigen 5G ready netwerk te installeren als een van de eerste sites in België en als één van de eerste Europese luchthavens. – Arnaud Feist, CEO Brussels Airlines

Een privaat 5G-ready netwerk biedt een efficiëntere, meer betrouwbare en snellere connectiviteit dan WiFi of publieke 4G over het hele luchthaventerrein. Dankzij de hogere capaciteit van 5G, kan de luchthaven nog meer technologieën inzetten, zoals IoT (Internet of Things), geautomatiseerde voertuigen, mobiele veiligheidssystemen of track & trace technologie. Zo verhoogt de operationele efficiëntie en tegelijk de betrouwbaarheid van de systemen op Brussels Airport.

Samenwerking met Nokia

Brussels Airport Company gaat voor het uitbouwen van een 5G ready netwerk een strategisch partnerschap aan met technologiepartner Nokia uit Finland en de Belgische operator Citymesh voor de 5G service. In een eerste fase zal 5G ingezet worden om connectiviteit te voorzien op het buitenterrein, later zal ook binnen 5G geïnstalleerd worden. Zowel binnen als buiten zullen verschillende technologieën en toepassingen getest worden of ze bruikbaar en zinvol zijn op de luchthaven.