ARABIAN SEAâ The USS Albuquerque SSN-706 participates in a photo-exercise Sept. 10, 2006 in the North Arabian Sea. U.S. and Pakistani forces are conducting a bilateral exercise in the Northern Arabian Sea and in territorial waters of Pakistan as part of exercise INSPIRED UNION 2006. Exercise INSPIRED UNION enhances interoperability and tactical proficiency between coalition and regional forces, which may be used as part of regional maritime security operations. MSO set the conditions for security and stability in the maritime environment.

In de VS loopt al even een gerechtelijk onderzoek tegen de populaire app TikTok. De Amerikaanse marine verplicht militairen de app te verwijderen.

Vorige week dinsdag verscheen een officiële mededeling vanwege de United States Navy, de Amerikaanse marine, op een Facebookpagina voor militairen. Daarin stond de heel duidelijke boodschap dat eenieder die gebruik maakt van een mobiel toestel uitgegeven door de overheid en de app TikTok daarop heeft geïnstalleerd, die app onmiddellijk moet verwijderen. Wie dat niet, zal toegang worden ontzegd tot het Intranet netwerk van de marine.

Veel extra uitleg waarom dit verbod opgelegd wordt, werd in de online nieuwsbrief niet gegeveb. Enkel het inmiddels geweten gegeven dat de Amerikaanse overheid en inlichtingendiensten TikTok als gevaar voor de cybersecurity beschouwen. Eenzelfde boodschap kreeg Reuters ook te horen toen zij een woordvoerder van de marine om meer uitleg vroegen. De maatregel werd genomen in kader van een operatie om ‘bestaande en opkomende dreigingen’ in te dammen.

Spionage

TikTok is immers al een tijdje onderwerp van grote controverse in de Verenigde Staten. De Amerikaanse regering beschuldigt de eigenaars van de app, het Chinese bedrijf ByteDance, ervan te nauwe banden te hebben met de Chinese overheid. Die zou toegang krijgen tot de ingeschreven profielen en deze bespioneren. TikTok ontkent met klem deze aantijgingen, maar er is toch een gerechtelijk onderzoek gestart dat op moment van schrijven nog lopende is.

Desondanks alle controverse is de app wel ontzettend populair, ook bij Amerikaanse jongeren. De app heeft meer dan 700 miljoen dagelijkse gebruikers. Het was ook één van de meest gedownloade applicaties in 2019.