hackers

In het voorjaar van 2019 zijn buitenlandse hackers erin geslaagd aan de haal te gaan met privégegevens van honderden politieagenten en speciale eenheden.

Advertentie

Buitenlandse hackers zijn erin geslaagd de website van een politieschool in het Oost-Vlaamse Mendonk te stelen. De inbrekers zijn aan de haal met de privégegevens van honderden politieagenten en magistraten. Dat kopt De Standaard vandaag.

Hackers vs. politie

Volgens de eerste berichten gaat het om privé adressen, telefoonnummers en bankgegevens van honderden politieagenten en magistraten. Momenteel is de daadwerkelijke omvang van het lek nog niet duidelijk. Maar De Standaard kon met een aantal van de gedupeerden spreken. Volgens hen is de schade een stuk groter dan gedacht en zijn heel wat gevoelige gegevens gewoon op straat beland.

Concreet zou het om 300 politieagenten en 150 magistraten gaan. Ook zouden zo’n 50 slachtoffers al verschillende phishing-sms’en ontvangen hebben waarbij de afzender zich voordeed als een medewerker van ING of AXA.

Website

Volgens Paul Schelleman, verantwoordelijke voor het privacybeleid van de provincie Oost-Vlaanderen, wordt de website van de politieschool uit Mendonk gerund door een derde partij. Vermoedelijk hebben de hackers dus toegeslagen bij dat bedrijf.

Bovenop de privégegevens van agenten en magistraten zouden als kers op de taart ook nog gegevens gelekt zijn van personen die bij de speciale eenheden werken. Naast de anderen is het ook prioritair dat hun gegevens natuurlijk niet te grabbel worden gegooid.