Facebook heeft moeten optreden tegen een grootschalig netwerk van AI-gegeneerde accounts die boodschappen ten voordele van Donald Trump verspreidden.

Advertentie

Op vrijdag maakte Facebook bekend dat het een grootschalig netwerk van valse accounts had opgespoord en verwijderd. In totaal maakt Facebook gewag van 610 accounts, 89 Facebook pagina’s en 72 Instagramaccounts. Alle pagina’s samen hadden in totaal 55 miljoen volgers op Facebook en 92.000 op Instagram. Er werd ook voor een bedrag van bijna 9,5 miljoen dollar aan Facebook-advertenties gekocht. Berichten waren voornamelijk gericht naar Amerikanen, maar er verschenen evengoed artikels in het Chinees en Vietnamees. Nog opvallender: om de accounts echt te doen lijken werden als profielfoto AI-gegeneerde gezichten gebruikt.

De accounts en pagina’s waren onderdeel van een grootschalige campagne om valse informatie te verspreiden over de opkomende presidentsverkiezingen. Er werd aan de lopende band positief nieuws vermeld over Donald Trump of negatieve berichten over Elizabeth Warren, een kandidaat van de Democraten waarvan men vermoedt dat zij Trump’s grootste uitdager zal worden in de eindstrijd. Het was NBC dat de berichten als eerste opmerkte.

Één van de vele valse nieuwsartikels die op Facebook verscheen. Afbeelding: Facebook

Wie zit er achter?

De verwijderde pagina’s allemaal op naam van een mediabedrijf genaamd ‘The BL’ of konden er aan gelinkt worden. Dat is een wat minder bekende Amerikaanse nieuwswebsite die wel eens nieuwsberichten met een Republikeins sausje durft te serveren. NBC claimt, en dat wordt overigens door BL zelf ook beweerd, dat het medium verbonden is met Epoch Media Group. Dat bedrijf is op zijn beurt dan weer in het verleden al eens gelinkt geweest aan Falun Gong, een spirituele beweging in China die in het thuisland zwaar onderdrukt wordt door de regering.

Epoch Media ontkent zelf dat ze enige banden hebben met BL. Inmiddels zijn alle pagina’s en accounts die aan BL konden gelinkt worden verbannen van Facebook, en is het bedrijf ook niet meer welkom om te posten op het platform. Facebook blijft verder in de gaten houden of dergelijke praktijken niet opnieuw opduiken. Naar verluidt zou BL ook op dezelfde manier actief geweest zijn op Twitter, waar de accounts inmiddels ook verwijderd zijn.

Advertentie