IBM

IBM denkt aan de toekomst; een kobaltvrije batterij die goedkoper is en sneller kan opladen.

Advertentie

Eerder deze week kregen verschillende techgiganten als Apple en Tesla nog te horen dat ze zijn aangeklaagd wegens kinderarbeid bij het ontginnen van kobalt in Congolese mijnen. Steeds meer groeit het besef dat de manier waarop we onze elektrische toestellen maken te veel onethische praktijken vraagt. In Congo worden vaak kinderen ingezet bij het ontginnen van kobalt, daarbij geraken ze vaak zwaargewond of zelfs met de dood als gevolg.

IBM

Om daarop in te spelen heeft het IBM Research Battery Lab mogelijk een oplossing gevonden: een nieuwe batterij die niet gemaakt is van zware metalen. Van wat dan wel? Van materiaal dat uit zeewater wordt gehaald.

Volgens IBM zal deze nieuwe ontwikkeling de huidige lithium-ion batterij voorbijsteken. De nieuwe ‘zeewaterbatterij’ kost een pak minder om te produceren, heeft een oplaadtijd die 5 minuten bedraagt en is een stuk efficiënter in energieverlies. Bovendien zou de nieuwe batterij minder brandbaar zijn en kunnen ook bv. vliegtuigen, auto’s en vrachtwagens hier gebruik van maken.

IBM
IBM batterij tester. @IBM Research

Kobaltvrij

Het feit dat de batterij vrij is van kobalt en andere zware metalen is al heel positief. De nieuwe batterij zit vol nieuwigheden die iets te technisch zijn om uit te leggen. Het feit dat een bedrijf als IBM hier helemaal voor gaat is een goed teken. Volgens het bedrijf werkt IBM ook al samen met Mercedes-Benz die de batterijen kan inzetten in zijn elektrische wagens. Tot slot benadrukt het onderzoeksteam dat ook A.I. zal worden ingezet om de energie in de batterij zo efficiënt mogelijk te gebruiken.