smarthome

Smarthome apparaten zijn bijna niet meer weg te denken. Grote techgiganten werken samen aan een standaard om eenvoudiger te combineren tussen verschillende merken.

Advertentie

Eindelijk: de grote smarthome giganten Apple, Amazon en Google gaan intensief samenwerken om een open standaard te creëren die het mogelijk maakt om smarthome apparaten van verschillende merken door elkaar te gebruiken en de connectie op het thuisnetwerk te vereenvoudigen. In samenwerking met de Zigbee alliantie moet het standaard protocol tot stand komen.

Smarthome

Vandaag de dag heeft iedereen vermoedelijk wel één smarthome apparaat in huis. En als je dat niet hebt dan is dat zeker oké. Maar vandaag de dag zijn er ook honderden aanbieders van slimme thermostaten, slimme lampen, veiligheidscamera’s, deursloten, wasmachines en ga zo maar door. Vaak gebruiken die aanbieders systemen en protocollen die niet door elkaar kunnen gebruikt worden.

En daar zal nu iets aan gedaan worden. Het nieuwe standaard zou volgens het persbericht van de Zigbee alliantie gebaseerd worden op een internetprotocol zonder licentiekosten. Zodanig dat iedereen er kosteloos van gebruik kan maken. Ook Ikea, Samsung en Philips zitten mee in deze alliantie.

Eind 2020

Inderdaad, de nieuwe standaard zal er niet van vandaag op morgen zijn. De werkgroep wil tegen eind 2020 alle specificaties errond hebben vastgelegd waarna alle bedrijven het protocol dan nog moeten gaan inzetten in hun producten.