Onderzoekers van de Universiteit van Gent ontdekten dat de beveiliging van de applicatie Condom niet al te moeilijk te omzeilen is.

Eind november kondigde Telenet de applicatie Comdom aan. De app was het resultaat van een samenwerking met Child Focus en kadert in het grotere #Telenet GO-programma, dat gebruikers slimmer met schermen wil leren omgaan. Comdom wil de praktijk van sexting dat bij jongeren veel voorkomt laten gebeuren in een veiligere omgeving. Jongeren die foto’s van zichzelf uitwisselen kunnen met een filter hun gezicht onherkenbaar maken en aan de hand van een watermerk de naam en telefoonnummer van de ontvanger toevoegen. Dat zou moeten voorkomen dat de ontvanger de foto’s heel de school laat rondgaan, zaken die spijtig genoeg vaak gebeuren. Geen enkele foto wordt opgeslagen in de databank van de applicatie.

Onvoldoende bescherming

Nu blijkt de app niet helemaal veilig te zijn. Dat is de conclusie van IT-securityexperts van de Universiteit van Gent. Zij wisten op slechts enkele dagen tijd een relatief eenvoudig AI-programma te ontwikkelen waarmee het watermerk kan verwijderd worden.

Nu kan wellicht niet iedereen zelf zo’n programma ontwikkelen, maar toch vinden de onderzoekers dat hun resultaten niet onopgemerkt mogen blijven. Telenet claimt immers dat het met de app jongeren een garantie op veiligheid kan bieden, maar dat is dus niet zo. Ook een condoom biedt nooit 100% garantie. Volgens de onderzoekers is er niet voldoende aandacht besteed aan de beveiliging en hebben de ontwikkelaars de kracht van hedendaagse AI te veel onderschat.

Toch speelt Comdom wel een belangrijke rol in het bespreekbaar maken van een gevoelig onderwerp dat vaak onder de mat geveegd wordt. Maar in plaats van absolute veiligheid te beloven die niet kan gegeven worden, is het beter om meer in te zetten op campagnes rond het verantwoord omgaan met dergelijke applicaties.

Deze afbeeldingen hoe het watermerk kan verwijderd worden. Afbeeldingen: Universiteit Gent