Clickshare
Afbeelding: Barco

Clickshare, de populaire presentatietool van Barco zou verschillende kwetsbaarheden bevatten. Het bedrijf rolt nu een firmware-update uit.

Advertentie

Het Kortrijkse Barco heeft sinds jaar en dag Clickshare. Een populaire presentatietool in België om gemakkelijk presentaties te vertonen en te delen. Het Finse cybersecuritybedrijf F-Secure is er in oktober van dit jaar achter gekomen dat het voor kwaadwillige hackers heel gemakkelijk is om ‘in te breken’ in de Clickshare.

Barco Clickshare

Wat doet zo’n toestelletje nu precies? Het werkt als volgt: Clickshare is een kleine dongle die je aan je pc kan hangen, het toestelletje is eigenlijk één grote knop die dan automatisch verbinding maakt met een beamer of televisie. Op die manier kan je dus presentaties delen op groot scherm via je WiFi-netwerk.

En daar knelt nu net het schoentje. Het Finse F-Secure ontdekte dat het voor hackers zeer gemakkelijk is om verschillende kwetsbaarheden in Clickshare te omzeilen en zo mee te kijken tijdens presentaties of ze zelfs te beïnvloeden.

F-Secure ontdekte tien scenario’s waarbij je toegang kon verkrijgen. Maar het bedrijf benadrukt aan Data News dat maar één scenario geen fysieke toegang vereiste. In alle andere gevallen is fysieke toegang nodig maar die toegang hoeft maar heel kort te zijn om het toestel te infecteren, laat Tom Van De Wiele van F-Secure aan Data News weten.

Clickshare

Firmware-update

In een persbericht van Barco op 16 december 2019 kunnen we afleiden dat het bedrijf nu een firmware-update voor zijn Clickshare heeft uitgerold. Die zou de veiligheid van de dongle naar een nieuw niveau tillen. De vraag is alleen in welke mate de kwetsbaarheden nu opgelost zijn.

Wil je de laatste firmware-update installeren? Dat kan via deze pagina