Google

Google heeft zijn Turkse zakenpartners verteld dat ze niet zullen kunnen samenwerken aan de nieuwe Android-telefoons die zouden uitkomen in Turkije. De uitspraak kwam er nadat de Turkse mededingingsautoriteit oordeelde dat Google onaanvaardbare aanpassingen had doorgevoerd aan zijn contract. 

Advertentie

De Turkse mededingingsautoriteit had Google in september 2018 een boete van 93 miljoen Turkse Lira opgelegd, wat neerkomt op 17,4 miljoen dollar. Google moest die boete betalen voor het schenden van de concurrentiewetgeving in Turkije en kreeg zes maanden om aanpassingen door te voeren om zo de concurrentie weer te herstellen.  

Op 7 november dit jaar oordeelde de Turkse mededingingsautoriteit dat de aanpassingen die Google in zijn contracten had doorgevoerd onvoldoende waren, aangezien het nog steeds niet mogelijk was om veranderingen door te voeren aan de standaard zoekmachine.  

“We hebben onze Turkse zakenpartners laten weten dat we niet met hen zullen kunnen samenwerken aan de nieuwe Android-telefoons voor de Turkse markt”, stelt Googles statement.  

“Consumenten zullen reeds bestaande modellen kunnen kopen, en zullen hun toestellen en apps nog steeds zoals voordien kunnen gebruiken. “Ook de andere diensten van Google blijven onveranderd”, staat er in het statement te lezen. Google voegde er wel aan toe dat ze momenteel samenwerken met de Turkse mededingingsautoriteit om het hele probleem op te lossen.  

De Turkse mededingingsautoriteit zei dat het Google een boete van 0,05 procent van zijn inkomsten op jaarbasis had opgelegd. De boete zou blijven verder duren tot aan alle voorwaarden werd voldaan. De autoriteiten hadden Google gevraagd om alle software-overeenkomsten aan te passen zodat consumenten de keuze hadden tussen verschillende zoekmachines binnen Android.  

Advertentie