De Amerikaanse telecomoperator AT&T geeft daarmee het langverwachte startschot voor 5G in de Verenigde Staten.

Het jaar 2019 moest de grote doorbraak, maar door politiek gepalaver zit de uitrol van het nieuwe netwerk muurvast. Ook in de Verenigde Staten is door onder andere de spanningen met China het proces enorm vertraagd geweest. Maar telecomoperator AT&T – de grootste speler op de Amerikaanse telecommarkt – is er op de valreep toch nog in geslaagd zijn eerste netwerk te leggen in 10 Amerikaanse steden. Het bedrijf kondigde in november aan dat 5G nog in 2019 naar 5 steden zou komen, maar dat hebben ze dus nog kunnen uitbreiden naar 10 steden. Even voor de volledigheid een opsomming:

  • Birmingham (Alabama)
  • Indianapolis (Indiana)
  • Los Angeles (Californië)
  • Milwaukee (Wisconsin)
  • Pittsburgh (Pennsylvania)
  • Providence (Rhode Island)
  • Rochester (New York)
  • San Diego (Californië)
  • San Francisco (Californië)
  • San Jose (Californië)

Frequenties

Daarmee rolt AT&T eindelijk de rode loper uit voor de gewone consument om 5G te gebruiken. Er zijn wel nog enkele voorwaarden voor hun klanten. Ze moeten namelijk aangesloten zijn met een Unlimited Extra of Unlimited Elite abonnement, wat $75 of $85 extra kost. Klanten kunnen vanaf vandaag wel hun huidige abonnement laten veranderen zonder meerkosten. Ondanks de naam zijn de abonnementen niet zo ‘unlimited’, want er staat een beperking van 50GB of 100GB op het gebruik van 5G.

Ook op vlak van hardware zijn er speciale voorwaarden. Er zijn namelijk nog niet zoveel smartphones die 5G überhaupt aankunnen. De Samsung Galaxy Note 10 Plus van Samsung is één van de uitzonderingen. Gelukkig kan die ook bij AT&T gekocht worden, voor slechts $1300.

AT&T heeft trouwens verschillende typen 5G. Twee daarvan waren eigenlijk al beschikbaar op kleine schaal. Één daarvan, 5GE, kan eigenlijk nog niet echt 5G genoemd worden, want het is meer een geüpgradede versie van LTE. 5G+ maakt gebruik van een hoge frequentie waardoor het een veel lager bereik heeft. Dit werd door AT&T al wel aan een heel select groepje professionele klanten aangeboden. Het 5G-netwerk dat AT&T vandaag lanceert, werkt op lagere frequentiegolven waardoor het wel geschikt is om een hele stad te verbinden.

Het jaar van de doorbraak?

Nu de eerste netwerken operatief, wil AT&T snel 5G over heel de Verenigde Staten beschikbaar maken. Die doelstelling moet in 2020 gerealiseerd worden. De volgende steden die door AT&T genoemd worden, zijn Boston, Bridgeport, Buffalo, Las Vegas, Louisville en New York City. Concurrent T-Mobile koestert ook de ambities om volgend jaar een 5G-imperium uit te bouwen. In Europa en België is het nog even wachten tot de politiek het eens geraakt. Gebeurt dat in 2020?