Nieuws

NASA vindt ijswater net onder oppervlakte van Mars  

Het ijs kan zelfs opgegraven worden met een schop, laten experts weten. 

Om ons zonnestelsel verder te ontdekken is het belangrijk om ook in de ruimte bronnen van water te vinden, die dan gebruikt kunnen worden om te drinken of voor het aanmaken van brandstof voor raketten. NASA heeft nu een ‘schattenkaart’ vrijgegeven van de planeet Mars, waarop aangeduid staat waar er op de planeet precies ijs zou te vinden zijn.

Onderzoekers stelden de kaart op van het oppervlak van Mars, en waar er volgens berekeningen ijs zou te vinden zijn. Op sommige plekken is het ijs op slechts 2,5 centimeter van de oppervlakte te vinden, wat het ijs erg toegankelijk maakt voor toekomstige bezoekers.

Het opsporen van ijs op de rode planeet is belangrijk om bemande missies naar Mars een heel stuk levensvatbaarder te maken, en kan helpen bij bepaalden commerciëlere ruimteprojecten zoals de geplande Marsbasis van SpaceX. Water is namelijk erg zwaar om aan boord van raketten te transporteren. Dat er ook op Mars een voorraad te vinden is, zal mensen dus ook helpen om daar te kunnen overleven. Een kleine kanttekening: de planeet Mars heeft een enorm dunne atmosfeer. Het meeste water dat zich aan de oppervlakte bevindt, verdampt dan ook snel.

Wetenschappers menen dat er zelfs vloeibaar water te vinden zou zijn onder de polaire ijskappen van Mars. Met deze gegevens hebben onderzoekers nu een blauwdruk voor wanneer ze mogelijk bemande missies naar Mars kunnen sturen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business