De Drone Racing League hield dit jaar voor het eerst een wedstrijd tussen een drone bestuurd door een piloot en een drone bestuurd met AI. De menselijke piloot won!

Advertentie

De Drone Racing League is een internationale drone-racecompetitie voor professionele dronepiloten. Vergelijk het met wat verbeelding met het Formule 1-wereldkampioenschap, maar in plaats dat raceauto’s scheuren over asfalt, leggen drones zo snel mogelijk een parcours af. De meeste races spelen zich af in de Verenigde Staten waar de competitie ook met afstand het meest populair is, maar er zijn evengoed wedstrijden in Europa, het Midden-Oosten of Australië. Een ‘seizoen’ bestaat uit zo’n 7 evenementen. De winnaar mag elk jaar weer een flinke geldsom op zijn bankrekening bijschrijven.

Normaal gezien is de competitie enkel toegankelijk voor menselijke piloten, maar om het voorbije seizoen af te sluiten hadden de organisatoren van Drones Racing League iets speciaals in petto. Voor de allereerste keer zou een piloot het moeten opnemen tegen de snelste zelfbesturende drone. Die race werd gehouden in Austin, waar de laatste wedstrijd van het raceseizoen plaatsvond.

Mensen winnen, maar voor hoe lang nog?

Om de ideale tegenstander te bepalen, konden droneontwikkelaars zich inschrijven voor een toernooi, waarvan de laatste race afgelopen vrijdag plaatsvond. Dit was één van de eerste competities voor zelfbesturende drones. De winnaars van die wedstrijd kwamen uit Nederland: Team MAVLab van de universiteit van Delft.

De menselijke eer werd verdedigd door Gabriel Kocher, die onder zijn alias “Gab707” al enkele jaren als één van de meest vaardige dronepiloten van de competitie geldt. Hij moest met zijn drone tegen de drone van MAVLab een hindernissenparcours zo snel mogelijk afleggen. Dat deed Kocher in slechts 6 seconden, terwijl de zelfbesturende drone er 11 seconden voor nodig had. De technici van MAVLab zullen de nederlaag wel snel verteren, want ze mochten een beloning van 1 miljoen dollar mee naar huis nemen.

Dit jaar ging de overwinning dus nog naar de mensheid. Maar de prestaties van Team MAVLab en hun drone tonen aan dat artificiële intelligentie in voertuigen steeds beter en slimmer wordt. De organisatoren verwachten dan ook dat in de komende jaren de technologie zich zal blijven ontwikkelen, en dat mensen uiteindelijk het onderspit zullen moeten delven. Daarvoor wordt het jaar 2023 als voorspelling gegeven. DRL werkt ook zelf aan zijn eigen zelfbesturende drone, de RacerAI.

Advertentie