Gezondheidsgroepen en LGBTQ-belangengroepen bundelen de krachten om advertenties met ‘schadelijke’ informatie over HIV-preventie van Facebook en Instagram te halen.

Advertentie

GLAAD, een Amerikaanse non-profitorganisatie die strijd voor de rechten van de LGBTQ-community in de Verenigde Staten, heeft op zijn website een open brief gepubliceerd gericht aan Mark Zuckerberg. Daarin wil de organisatie aandacht vragen voor advertenties over HIV preventie die de laatste tijd op Facebook en Instagram, meer bepaald over het nemen van een Truvada PrEP-pil. De advertenties bevatten volgens de organisatie foutieve informatie die schadelijke gevolgen kan hebben. De brief werd in totaal door 52 organisaties georganiseerd, zowel gezondheidsorganisaties als mensenrechtenorganisaties.

Truvada PrEP (Pre-Exposure Prophylaxis) is een preventief medicijn ter bestrijding van HIV omdat het het risico op een infectie tijdens seksueel contact verlaagt. Het medicijn moet dagelijks worden genomen om het echt effectief te doen werken, maar in overleg met een arts kan een schema van intermittente inname (georganiseerd rond seksuele contacten) overwogen worden. 100% garantie zal je er nooit mee hebben, artsen benadrukken dan ook dat het niet als een vervanger van een condoom mag beschouwd worden. Het biedt ook geen bescherming tegen andere seksueel overdraagbare aandoeningen.

Afbeelding: Instituut Tropische Geneeskunde Antwerpen.

Gevaar voor de volksgezondheid

In de desbetreffende advertenties wordt er volgens GLAAD te veel nadruk gelegd op de negatieve bijwerkingen van het medicijn. Er wordt onder andere in beweerd dat het medicijn leidt tot beender- en nierproblemen. Dat terwijl medische instituten wel degelijk aangeven dat het medicijn effectief kan zijn bij correcte inname.

De organisaties verwijten Facebook dat het onvoldoende zijn verantwoordelijkheid opneemt in het controleren en modereren van dergelijke advertenties. De beleidsbepalingen rond advertenties zeggen letterlijk dat deze verwijderd worden als ze informatie bevatten die door betrouwbare bronnen worden betwist. In hun ogen past Facebook hier zijn eigen reglement niet consequent toe. Door de advertenties niet te verwijderen, draagt Facebook er mee toe bij dat mensen het medicijn niet willen nemen waardoor ze een hoger risico op HIV-infecties oplopen.

Facebook heeft zelf ook al gereageerd op de brief en zegt dat de advertenties geen inbreuk plegen op het advertentiebeleid, omdat er onvoldoende bewijs is dat de informatie misleidend is. Uit informatie gevonden op de website van het Instituut Tropische Geneeskunde Antwerpen leiden we af dat inname van Truvada PrEP in combinatie met andere geneesmiddelen die diclofenac, ibuprofen en naproxen bevatten inderdaad nierproblemen kan veroorzaken. Facebook geeft nog aan open te staan voor dialoog met LGBTQ-belangengroepen.

Advertentie