Afbeelding: The Verge

Onderzoekers hebben ontdekt dat het via de Neighbors-applicatie van de Amazon Ring niet moeilijk is om het adres van de eigenaar te achterhalen.

Advertentie

Amazon Ring is een slimme deurbel die onder andere uitgerust is met een videocamera. Het systeem dient om je huis en voordeur beter te beschermen. Je verbindt het systeem met je smartphone. Amazon zag duidelijk heel veel potentieel in het product, want vorig jaar kocht het Ring over voor maar liefst 1 miljard dollar. Maar zoals dat tegenwoordig met veel smarthome toestellen gaat, kent ook Ring de nodige problemen als het gaat over het beschermen van de gegevens van de gebruikers.

Goede buren

Eigenaars van een Amazon Ring kunnen in Play Store of App Store een gratis app ‘Neighbors’ downloaden. Via die app kunnen gebruikers binnen eenzelfde woonwijk informatie over de veiligheid in en rond de buurt met elkaar delen. Er worden veel opnames met een Ring-systeem gedeeld via de app. Onderzoekers van de website Gizmodo analyseerden data van meer dan 65.000 posts op de app en ontdekten dat elke post geografische coördinaten bevatte. Die waren tot op 6 cijfers na de komma exact, waarmee je dus zo de locatie van het systeem en het precieze adres van de gebruiker kan achterhalen. Gizmodo wilde niet al te veel details kwijt over de onderzoeksmethoden, naar eigen zeggen uit respect van de mensen wiens posts bestudeerd werden.

CNET vroeg Ring om een reactie, en het bedrijf oordeelt dat de conclusies van de onderzoekers dramatischer klinken dan ze in feite zijn. Volgens hen is de geografische locatie die bij een post weergeven wordt, niet het exacte adres van het toestel, maar de locatie van een nabijgelegen kruispunt. Andere maatregelen die Ring neemt om de privacy te beschermen zijn het automatisch blokkeren van de installatie van externe apps op het systeem, en het encrypteren van de verbinding tussen Ring-toestellen en Ring-servers.

Politie

Maar toch is het niet de eerste keer dat we moeten kloppen omdat het Ring het niet doet. Begin november lekte het nieuws uit dat de verbinding tussen een Ring-systeem en je wifirouter thuis onbeveiligd was, waardoor een ietwat vaardige hacker zo aan je wachtwoorden kon komen. Recent was er ook het nieuws dat Ring in de Verenigde Staten buiten weten van de gebruikers om samenwerkte met politiediensten. Die kregen van het bedrijf een overzicht van de locaties van alle Ring-systemen binnen hun arrondissement. Beide problemen zouden inmiddels al wel moeten verholpen zijn. Tot op heden is er nog geen gelijkaardige samenwerking ontdekt tussen Ring en politiediensten in België.

Advertentie