Amazon

De FTC had al een formeel onderzoek ingesteld, maar breidt dat onderzoek volgens Bloomberg nu verder uit naar de clouddiensten van Amazon en AWS.  


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!De FTC breidt het domein van zijn onderzoek naar Amazon uit tot diens clouddiensten. Dat laat Bloomberg weten. Niet alleen zal de FTC dus nu onderzoek doen naar de online retail-activiteiten van Amazon, maar vraagt de Federal Trade Commission andere softwarebedrijven waar Amazon mee werkt of hun praktijken niet indruisen tegen de concurrentiewetgeving of de antitrustwetten.  

AWS was de afgelopen jaren het meest lucratieve segment van Amazon. Hoewel AWS niet kon voldoen aan de verwachtingen van analisten in het derde kwartaal van 2019, en de groei ietwat lijkt te stagneren, wist het bedrijf met AWS toch een winst van 9 miljard dollar te verzilveren.  

De FTC weigerde volgens Bloomberg om het hele onderzoek te bevestigen. Zoals Bloomberg opmerkt, verkoopt AWS verschillende producten naast zijn oorspronkelijke aanbod zoals databases en machine learning tools. Daarmee concurreert het met andere softwarebedrijven die gelijkaardige producten aanbieden.  

Daarenboven werkt AWS ook nog eens samen met verschillende van die softwarebedrijven, die op hun beurt dan weer misschien met andere clouddiensten werken. De FTC zou bijvoorbeeld kunnen onderzoeken of Amazon al dan niet de bedrijven voorrang geeft die met hen exclusief samenwerken. Dat is uiteraard maar één van de mogelijke invalshoeken van het onderzoek. Als de FTC Amazon zou schuldig bevinden van iets, zou dat wel kunnen leiden tot een boete voor Amazon.