Vikram

In september verloor India het contact het met zijn “Vikram” maanlander. Dat gebeurde op 1,6 kilometer van de oppervlakte van de maan.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!NASA heeft nu ook bevestigd dat de foto’s die werden genomen door de Lunar Reconnaissance Orbiter ook effectief tonen waar de Vikram maanlander precies is terecht gekomen. De echte ontdekking daarvan is echter niet toe te schrijven aan NASA zelf, maar aan een ‘amateur’, namelijk Shanmuga Subramanian. Subramanian is een Indische ingenieur en coder die subtiele verschillen opmerkte tussen de voor- en na-foto’s die in oktober genomen werden.

Volgens NASA werd het gruis dat Shanmuga opmerkte op zo’n 750 meter van de belangrijkste crashsite gevonden. Vorige week raakte bekend dat Vikram binnen een straal van 500 meter van zijn oorspronkelijke mikpunt was neergekomen, maar daar werden echter geen beelden van vrijgegeven. De crash was blijkbaar te wijten aan een probleem met de remschroeven. Het Chandrayaan-2 ruimteschip dat Vikram lanceerde is wel nog operationeel en cirkelt nog steeds rond de maan, terwijl het allerlei gegevens over de maan en haar omgeving verzamelt.