google eu

Het is verre van de eerste keer dat Google in opspraak komt bij de Europese Commissie rond het verzamelen van gebruikersdata.

Advertentie

Het Britse persagentschap Reuters meldde zaterdag dat de Europese Commissie een nieuw onderzoek zal starten rond de manier waarop Google de data van zijn gebruikers verzamelt en deze beheert. De EU houdt al langer de activiteiten van Google en de andere grote technologiebedrijven in de gaten in het kader van de antitrustwetgeving. De Commissie verlangt van Google meer informatie over hoe zij data verzamelen en waarom zij dat doen.

In een document van de Commissie dat Reuters exclusief mocht inzien, konden zij afleiden dat de focus voor dit onderzoek voornamelijk zal liggen op lokale zoekservices, online advertising en webbrowsers. De Europese Commissies heeft bij wijze van een voorbereidend onderzoek vragenlijsten uitgestuurd naar Google.

Drie keer is geen scheepsrecht

Als je nu denkt dat we gewoon een oud artikel uit ons rijke archief opnieuw aan het publiceren zijn, dan kunnen we je ergens wel volgen. Het is namelijk zo dat Google en de Europese Commissie al enkele jaren gezworen vijanden zijn. Google kreeg in de voorbije jaren al heel wat naar EU-normen recordboetes opgelegd voor het verbreken van EU-richtlijnen. Onlangs in maart nog legde Eurocommissaris voor Vrije Mededinging Margrethe Verstager Google een boete van 1,7 miljard euro op doordat het de zichtbaarheid van concurrerende zoekmachines beperkte in Google Shopping. Dat brengt het totaal voor Google na twee eerdere boetes al op 8,2 miljard euro. Maar volgens de Commissie heeft Google dus nog steeds onvoldoende zijn les geleerd. Een vierde boete kan dus zomaar in de maak zijn.

Google heeft ondertussen al gereageerd op het nieuws van Reuters. Het geeft in die reactie aan open te staan om in open dialoog met EU diens problemen met Googles dataverzamelingspraktijken te bespreken. De data die Google verzameld wordt ook enkel gebruikt om de diensten te kunnen verbeteren zodat ze gebruikers meer controle kunnen geven over het beheer van hun persoonlijke data. Dat hebben we precies ook al vaker gehoord…