De missie is erop gericht onze blauwe planeet te beschermen tegen een mogelijk Armageddon waarbij een asteroïde zou inslaan op de aarde.  

Advertentie

De bevoegde Europese ministers van het ESA-ruimteagentschap hebben vandaag de Hera-missie goedgekeurd. Die missie zal testen of de afbuiging van de baan van de asteroïde de mensheid zou kunnen redden van een losgeslagen asteroïde.

Tijdens de missie (die overigens 320 miljoen dollar zal kosten), zal ESA samen met NASA twee ruimtevoertuigen naar het dubbele asteroïdesysteem Didymos sturen. Dubbele asteroïdesystemen komen niet vaak voor. Slechts 15 procent van alle bekende asteroïden zijn ‘binair’. Nasa zal eerst zijn ruimtesonde in de kleinere van de twee asteroïdes planten, namelijk Didymoon.  Daarna zal de Hera-missie op de asteroïde aankomen om de kraterimpact in te schatten en om de concrete massa van de asteroïde op te meten.

Hera zal twee Cube-satellieten met zich meedragen. Die kunnen extreem dicht bij de oppervlakte van de asteroïde vliegen voor ze landen en zullen dienstdoen als drones die allerlei cruciale gegevens zullen registreren zoals de massa van de asteroïde. Die gegevens zullen de Hera-missie in staat stellen om de samenstelling van de asteroïde af te leiden.

Hoewel het redelijk onwaarschijnlijk is dat er ook effectief een asteroïde zal inslaan op de aarde, is het wel een fenomeen dat vermeden kan worden, in tegenstelling tot een aardbeving of een vulkaanuitbarsting.

Advertentie