Europol

In een grootscheepse cyberactie heeft Europol samen met de Verenigde Staten zo'n 30.000 illegale websites en webshops offline gehaald om van het internet een veiligere plek te maken voor consumenten en gebruikers.

Advertentie

Een samenwerking van politiediensten uit 18 Europese landen heeft voor een grootscheepse online actie gezorgd. De samenwerking tussen Europese politiedienst Europol en het Amerikaanse National Intellectual Property Rights Coordination Centre heeft zo’n 30.506 illegale websites vol muziek, software, elektronica, films, series en andere illegale producten offline gehaald.

Europol

Dat blijkt uit een persbericht dat Europol vandaag de wereld instuurde. Concreet werden 3 verdachten aangehouden, 26.000 luxeproducten zoals parfum of kleren in beslag genomen, 363 liter alcoholische dranken opgepikt en gaat het om honderden hardware producten.

Naast de online actie werd dus ook heel wat fysiek materiaal in beslag genomen en werd ook 150 000 euro aan illegale gelden op verschillende bank-accounts geblokkeerd.

Europol
Zo’n 18 Europese landen – waaronder België – waren betrokken bij deze online actie.

‘Het internet moet veiliger worden’

De samenwerking tussen bovenstaande politie-instanties is al aan de gang sinds 2014. Toen werd IOS of In Our Sites opgericht. Binnen project IOS proberen de politiediensten jaarlijks het internet een veiligere plek voor gebruikers en consumenten te maken. Door illegale websites en webshops offline te halen slaagt de samenwerking daar al voor een groot deel in, getuige de 30.000 websites.

Ook onze Belgische politiediensten waren nauw betrokken bij deze politie-actie.

 

 

Advertentie